KRAFT

Norge rensket opp i russisk radioaktivitet

Fyrlykter i Nordvest-Russland får ikke lenger strøm fra radioaktive kilder.

Fjernet: De radioaktive kildene har blitt transportert til Majak-anlegget i Syd-Ural for håndtering og avfallsbehandling.
Fjernet: De radioaktive kildene har blitt transportert til Majak-anlegget i Syd-Ural for håndtering og avfallsbehandling.
5. feb. 2013 - 07:00
Vis mer

I 2001 startet Norge prosjektet med å fjerne radioaktive kilder brukt som strømkilder i fyrlykter i Nordvest-Russland og erstatte disse med solcellepanel. Nå er arbeidet fullført.

Farlige energikilder

Norge har fjernet alle de 180 radioaktive kildene langs kysten av Barentshavet til Karaporten, inkludert vestsida av Novaja Zemlja.

Fyrlyktene fikk strøm fra radioisotopiske termoelektriske generatorer, såkalte RTG-er, som bruker svært kraftige radioaktive kilder.

Disse kildene er av det internasjonale atomenergibyrået IAEA klassifisert blant de farligste radioaktive kildene som finnes. En uskjermet kilde kan gi en dødelig stråledose i løpet av ca. 30 minutter.

– Det var på høy tid at de ble fjernet, og det har vært et stort arbeid. I mange tilfeller var de fysiske sikringene borte, og man hadde mistet kontrollen over hvor de radioaktive kildene var, forteller Ingar Amundsen, seksjonssjef for internasjonal atomsikkerhet i Statens strålevern.

Les også: Denne reaktoren tåler en jumbojet

Tyveriforsøk

Det har vært en rekke tyveriforsøk rettet mot de radioaktive kildene de siste årene. Så langt har disse hendelsene dreid seg om å få tak i skjermingsmaterialene.

– Tyvene har forsøkt å få tak i lettomsettelige metaller. Manglende kontroll med installasjonene gjør imidlertid det radioaktive materialet utsatt for aktører som ønsker å bruke det i onde hensikter.

Det norske prosjektet har nå vært gjennom en uavhengig evaluering av Det Norske Veritas (DNV).

– Hovedkonklusjonen er veldig positiv. DNV oppsummerer at prosjektet har vært vellykket for å beskytte mennesker og miljø mot de radioaktive kildene og hindre at de kommer på avveie, sier Amundsen.

Tyveri: Det har vært en rekke tyveriforsøk rettet mot de radioaktive kildene de siste årene. Tyvene har prøvd å få tak i skjermingsmaterialene.  alle foto: Per-Einar Fiskebeck
Tyveri: Det har vært en rekke tyveriforsøk rettet mot de radioaktive kildene de siste årene. Tyvene har prøvd å få tak i skjermingsmaterialene. alle foto: Per-Einar Fiskebeck

Ingen ulykker

De radioaktive kildene har blitt transportert til Majak-anlegget i Syd-Ural for håndtering og avfallsbehandling. I det norskfinansierte prosjektet har det ikke vært noen ulykker i forbindelse med fjerningen.

I daværende Sovjetunionen ble det utplassert om lag 1000 slike radioaktive kilder for å generere strøm til fyrlykter. Av disse er det nå bare 70 kilder som står igjen.

– De fleste har Russland fjernet selv. Norge og USA har bidratt mye, men også Canada, Frankrike, Sverige og Finland har deltatt i arbeidet, sier Amundsen, og roser samarbeidet.

Les også: Nekter Statnett å importere russisk atomkraft

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Østersjø-området

I tillegg har Norge finansiert fjerningen av 71 strontiumbatterier i Østersjø-området. Dette arbeidet ble avsluttet i 2012.

Prosjektet med å fjerne de radioaktive kildene ble finansiert gjennom Utenriksdepartementets atomhandlingsplan, som har som mål å bidra til å redusere risikoen for radioaktiv forurensning fra kilder i Nordvest-Russland.

Les også:

Her bygges verdens største fusjonsreaktor

Skal teste thorium i Halden

Verden bygger 62 nye atomreaktorer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.