KRAFT

Norge overoppfyller EU-krav

Ole K. Helgesen
7. mars 2008 - 14:03

EU-kommisjonen la tidligere i år frem et direktivforslag der den blant annet foreslår å øke andelen fornybar energi i EUs energiforbruk fra 8,5 prosent i dag til 20 prosent innen 2020.

Kravene om fornybar energi vil variere for de ulike medlemslandene.

Fart på vindkraft

Ettersom Norge er EØS-medlem vil direktivet også bli gjeldende for Norge.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Guri Størvold mener dette gir Norge en sjanse til å skru opp tempoet i vindkraftutbyggingen.

Les også: Tror på vindkraftdobling
Vil ha ny fornybar energi ut av OED
Norge storeksportør av grønn kraft
Mer norsk vannkraft til Europa

Produserer nok

Hvordan kravet fra EU vil bli, avhenger av hvordan EU regner ut Norges andel fornybar energi av det totale energiforbruket.

Det er imidlertid lite som tyder på at Norge vil få vanskeligheter med å oppnå kravet.

Ca 2/3 fornybar

– Vi har ikke konkrete tall, men ifølge våre foreløpige beregninger ligger vi på rundt 60 prosent fornybar energi. Dette betyr at vi allerede har oppfylt kravene i direktivet ettersom kommisjonen har satt et makskrav på 50 prosent fornybar energi. Men det skal ikke legge bånd på oss. Regjeringen har som ambisjon at Norge skal bli en storeksportør av fornybar energi, sa Størvold på Bellonas seminar om EUs klimapakke.Dårlig tid

Hun understrekte at det haster å få fortgang i den fornybare energiproduksjonen i Norge.

– Det er ingen grunn til å somle. Vi må fjerne de administrative barrierene som hindrer fornybar produksjon i Norge. Vi må ikke ha et mer komplisert konsesjonssystem enn andre land. Derfor vurderer vi nå hvordan vi kan få til en raskere og mer effektiv konsesjonsbehandling.Motstand

Men ikke alle er tilhengere av hurtigbehandling av konsesjonssøknader.

– Dette blir kontroversielt ettersom det er en del motstand mot for eksempel vind. Og mange ønsker derfor at saksbehandlingen skal dra ut i tid. Men vi må spille på lag for å komme i gang, sa Størvold.

Hun lovpriste EUs initiativ. – Fornybardirektivet er klokt og helhetlig. Og regjeringen støtter det fullt ut. Det er jo uvanlig at en senterpartipolitiker kommer med en kjærlighetserklæring til et EU-direktiv. Det skal aldri gjenta seg, understrekte Størvold.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.