KRAFT

– Norge og Europa har forskjellig mål

LOVER LØSNING: Norge skal bli enig med EU om sine fornybarmål tidsnok til å bli med i svenskenes elsertifikatmarked, lovte energiminister Ola Borten Moe.
LOVER LØSNING: Norge skal bli enig med EU om sine fornybarmål tidsnok til å bli med i svenskenes elsertifikatmarked, lovte energiminister Ola Borten Moe. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
23. mars 2011 - 15:18

VÆRNES: Norge forhandler nå med EU om hvor mye fornybar energi Norge skal forpliktes til å bygge ut.

Olje- og energidepartementet ønsker en lav forpliktelse, og gjør sitt beste for å holde alle detaljene i forhandlingene hemmelig. I sin ilddåp på Småkraftdagene på Hell i dag kom energiministeren likevel med en kommentar til saken.

– Vi har noen utfordringer knyttet til målet i Europa og målet i Norge. Målet vårt er forsyningssikkerhet, ikke å fase ut ulike fossile energiformer. Det er målet i andre europeiske land, men ikke i Norge av åpenbare grunner, sa Moe.

Mye vannkraft

Norge argumenterer for at siden vi allerede har så mye fornybar vannkraft fra før, bør vi ikke pålegges krav om samme økning i fornybarandelen som de andre landene.

EU har satt seg som mål at 20 prosent av det samlede energiforbruket skal være fornybar energi innen 2020.

Ifølge Energi Norge må Norge øke andelen fornybar energi i sluttforbruket fra om lag 60 prosent i dag til 75 prosent i 2020 hvis EU-landenes beregningsmetode skal legges til grunn.

Lovet løsning

Forhandlingene med EU har trukket ut i tid, og enkelte i kraftbransjen frykter at forhandlingene vil ta så lang tid at elsertifikatmarkedet med Sverige ikke kan starte 1. januar 2012 som planlagt.

Svenskene krever nemlig at Norge og EU blir enige før avtalen kan tre i kraft. Men Moe kunne berolige småkraftutbyggerne.

– Vi skal ha et EØS-vedtak på plass i god tid før oppstart av elsertifikatmarkedet med Sverige i 2012, sa han.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.