PODKAST

Norge mister 20 TWh årlig i varmetap – disse forskerne vil bruke energien i stedet

Norge produserer rundt 20 TWh varme vi ikke klarer å utnytte. Ikke rart kråkene trives her i landet.

Petter og Petter: Petter Røkke (t.h.) og Petter Nekså vil få utnytte restvarmen vi ikke bruker i dag.
Petter og Petter: Petter Røkke (t.h.) og Petter Nekså vil få utnytte restvarmen vi ikke bruker i dag. Foto: Odd Richard Valmot
4. nov. 2021 - 17:00

Den billigste kilowattimen er den vi ikke trenger å produsere. Rundt 20 TWh mister vi årlig i for av tap fra det norske energiforbruket på 236 TWh. Her bør noe gjøres og det er fullt mulig, mener professor ved NTNU, Petter Nekså og forskningssjef ved SINTEF Energi, Petter E. Røkke.

Industrielle prosesser produserer mye spillvarme det er lett å overse. Men 20 TWh er et så stort tall at det vil være vanskelig å overse det når vi skal redusere utslippene våre. Virkningsgraden i prosessene må opp og vi må utnytte spillvarmen. Der restvarmen er på mer enn 250 grader er vil flinke til å utnytte den, men det er så veldig mye igjen på undersiden av den temperaturen.

Spillvarme til avokadodyrking

De to har til og med foreslått å bruke spillvarme til å dyrke avokado i Norge. Ved første øyekast en vill ide, men slett ikke så vill når man ser på avokadoens behov for vann og hvilke skader den påfører de tørre områdene der den dyrkes.

En annen mulighet er å bruke lavtemperatur restvarme, som er vanskelig å bruke industrielt til å tørke tare, som kan bli en stor vekstnæring her i landet.

Petter og Petter mener at restvarmen fra aluminium- og ferrolegeringsindustrien bør kunne utnyttes til å tørke åtte millioner tonn tare årlig. Da er ikke en gang datasentrene regnet med, og de er omtrent som gigantiske panelovner å regne.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.