KRAFT

Norge med på EUs energiforhandlinger

SAMARBEID: Oljeminister Terje Riis-Johansen vil benytte EUs energiministermøte til å diskutere grønne sertifikater med Sverige.
SAMARBEID: Oljeminister Terje Riis-Johansen vil benytte EUs energiministermøte til å diskutere grønne sertifikater med Sverige. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
20. juli 2009 - 14:13
Vis mer

For første gang siden 2003 er Norge invitert til EUs energiministermøte.

– Å diskutere energipolitikk i EU uten Norges deltakelse ville vært ufullstendig, sier energiminister Terje Riis-Johansen.

Hovedtema for årets møte mellom EUs energiministre er energieffektivisering, og Riis-Johansen mener det er hovedårsaken til at Norge er invitert til å delta på møtet, som finner sted i Åre i Sverige torsdag og fredag denne uken.

– Når det gjelder energi er Norge en stormakt i europeisk sammenheng, derfor er Norge en viktig partner for EU når de skal utforme sin energi- og klimapolitikk, sier energiministeren, som avbryter ferien for å delta.

Europa i front

Riis-Johansen mener at det er ekstremt viktig at Europa nå diskuterer løsninger som kan føre til lavere energibruk, og at det utarbeides en konkret plan på dette området.

– Europa må gå i front her. Vi kan ikke løse klimaproblemene i verden uten at vi reduserer energibruken vår kraftig, og kan ikke la oss lamme av finanskrisen, sier han.

Norge har ikke selv vedtatt noen konkret plan om energisparing, men Riis-Johansen mener likevel at vi er i posisjon til å kunne stille krav til andre europeiske land på dette området.

– I Norge kan vi som privatpersoner helt klart bli bedre på energisparing, men innen industrien befinner Norge seg i verdenstoppen.

Og selv om møtet i Åre er et uformelt møte, mener Riis-Johansen at det er et viktig møte.

– Veldig mye av arbeidet i EU foregår i praksis på uformelle møter, og særlig i forhold til energisparing, som er stort og kompliserte tema, trengs mange slike samlinger, sier Riis-Johansen.

Samtaler med Sverige

Olje- og energiministeren vil også benytte besøket til samtaler med sine svenske kollegaer om en lenge planlagt samarbeidsordning om såkalte grønne sertifikater, et markedsbasert virkemiddel skapt for å fremme fornybar energi.

– Vi er nærmere en løsning på dette nå enn vi var i vår, sier Riis-Johansen

Ifølge energiministeren er et samarbeid med Sverige helt nødvendig for at Norge skal få innført en ordning.

– Markedet i Norge er altfor lite og uforutsigbart til at det kan fungere på egen hånd, forklarer han.

Utfordringen nå er å finne en løsning som både Sverige og Norge ser seg tjent med.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi er to land med energisystemer som fungerer veldig ulikt, Sverige har for eksempel kjernekraft. Utfordringen nå er å bli enig om en byrdefordeling mellom landene, sier Riis-Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.