Norge kjøper inn ny programmerbar ammunisjon til sine nye Carl-Gustaf-kanoner

HE 448 til Carl-Gustaf M4.

Norge kjøper inn ny programmerbar ammunisjon til sine nye Carl-Gustaf-kanoner
Saab melder om en ny ammunisjonsbestillng fra Norge. Det dreier seg om HE 448-granater til Carl-Gustaf M4. Foto: Saab

Halvannet år etter at Norge gikk til anskaffelse av den nyeste versjonen av 84 mm rekylfri kanon (RFK), bedre kjent som Carl-Gustaf, er det lagt inn en bestilling på ny ammunisjon.

Her dreier det seg om programmerbar ammunisjon av typen HE 448, som kjapt kan konfigureres av operatøren.

– Dette er ammunisjon som vil styrke Norges forsvarsevne, uttaler Görgen Johansson, som leder forretningsområdet Dynamics i Saab, i en pressemelding.

M4

Ifølge leverandøren Saab er bestillingen gjort innenfor en 15-årig rammeavtale de har med Forsvarsmateriell. Da bestillinga av de nye våpnene først ble offentliggjort, i januar 2021, het det at det var inngått en sjuårig rammeavtale.

Norge har bestilt HE 448 (nummer fire fra høyre) til sine nye Carl-Gustaf M4. Foto: Per Erlien Dalløkken

Det norske forsvaret har siden tidlig 1970-tall brukt andre og tredje generasjon Carl-Gustaf RFK i de fleste avdelinger.

I fjor ble det bestilt den nyeste versjonen av den rekylfrie kanonen som er produsert siden like etter krigen og er oppkalt etter den tidligere Bofors-fabrikken i Karlskoga.

M4 ble lansert mot slutten av 2014, og året etter kom den første bestillingen, fra Slovakia. Norge ble den fjortende brukernasjonen.

Til Ukraina

HE 448 ble lansert i fjor som erstatning for HE 441D med nytt stridshode og økt rekkevidde. 800 stålkuler med en diameter på 6 mm er erstattet med 4200 wolframfragmenter med 3 mm diameter som skal være effektive på 1500 meters hold, mot 1200 meter tidligere.

Mens Carl-Gustaf opprinnelig ble tatt fram som et panservernvåpen, er det i dag en flerbrukskanon som kan benytte mange forskjellige ammunisjonstyper, eksempelvis med styring og sprenggranater med programmerbart brannrør som Norge nå har bestilt ny versjon av.

I tillegg er det gjort mange ergonomiske framskritt opp gjennom årene. M4 veier rett i underkant av sju kg. Det vil si under halvparten av M2, som var den første versjonen Norge tok i bruk, og cirka 3 kg mindre enn M3 som kom på starten av 1990-tallet.

Det er donert en rekke Carl-Gustaf til Ukraina siden krigen startet for et halvt år siden. Fredag annonserte det amerikanske forsvarsdepartementet at to tusen skudd til disse er en del av den nittende våpenpakken.

Les også

Les mer om: