ENERGI

Norge har vedtatt et pristak på russisk olje

Pristaket blir på 60 dollar.

– Norge fortsetter å stå sammen med EU og andre allierte om sanksjonene mot Russland, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.
– Norge fortsetter å stå sammen med EU og andre allierte om sanksjonene mot Russland, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
8. des. 2022 - 14:12

Norge har innført et pristak på 60 dollar per fat for råolje fra Russland, opplyser Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Dette tilsvarer pristaket vedtatt av EU og G7-landene. Oljepristaket skal bidra til å minske Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjeland.

– Norge fortsetter å stå sammen med EU og andre allierte om sanksjonene mot Russland, for å opprettholde presset på landets regjering og støttespillere, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i meldingen.

Det eksisterer allerede et forbud mot import, kjøp og overføring av russisk olje til Norge, EU og tredjeland, som trådte i kraft 5. desember. Med innføringen av pristaket gis det unntak fra forbudet mot å yte faglig bistand, formidlingstjenester, finansiering og finansiell bistand, for transport, handel og formidling av russisk råolje solgt under det fastsatte pristaket.

Videre gjøres det noen endringer i forskrift om restriktive tiltak vedrørende handlinger som undergraver eller truer Ukrainas territorielle integritet, suverenitet, uavhengighet og stabilitet for å klargjøre bestemmelsene knyttet til dette tjenesteforbudet, blant annet når det gjelder handel og formidling samt operatørenes ansvar. Det er også nye bestemmelser knyttet til overgangsperioder.

Les også

Russisk oljeraffineri og Odesa rammet av droneangrep

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.