ENERGI

Rekordverdier for norsk strømsalg til utlandet

I første halvår av 2021 solgte Norge strøm til utlandet for over 5 milliarder kroner. Krafthandelen med utlandet satte dermed rekord, regnet i kroner.

Høye kraftpriser i utlandet gjør det lønnsomt å selge norsk strøm.
Høye kraftpriser i utlandet gjør det lønnsomt å selge norsk strøm. Foto: Vidar Ruud/NTB
4. aug. 2021 - 20:45

Nettoeksporten av kraft var på 3,3 milliarder kroner. Det en tredel mer enn den forrige rekorden for første halvår. Den er fra 2012, skriver E24.

Statistikken for utenrikshandelen viser at Norge i første halvår solgte kraft til utlandet for 5,1 milliarder kroner og kjøpte for 1,8 milliarder kroner.

Statnett eier og driver Norges kraftforbindelser til utlandet. Konserndirektør Gunnar Løvås forklarer de høye eksportinntektene med at prisene i markedene rundt oss har vært høyere enn vanlig over en periode.

– Dette skyldes en kombinasjon av lav produksjon av vindkraft, økte priser på kull og gass og høye priser på utslippskvoter som kraftprodusentene på kontinentet må kjøpe, sier han.

I sum har det gitt høye kraftpriser i utlandet.

– Dermed blir det lønnsomt for Norge å selge kraft til utlandet. Tallet for eksportinntektene i første halvår reflekterer dette, sier Løvås.

I en tidligere versjon av saken het det at det ble solgt rekordmye strøm, men NTB har rettet det til at det er verdien av strømmen som er rekordstor.

6.700 plusskunder produserte til sammen 25,6 GWh i fjor. Litt over halvparten kom fra privatkunder, resten fra næringsaktører.
Les også

Antall kunder som produserer egen strøm, er tredoblet på to år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.