KARRIERE

– Norge har nok ingeniører

Stein Jarle Olsen
22. juni 2010 - 10:07
Vis mer

Den årlige Manpower-undersøkelsen ”Talent Mismatch - Global Shortage Survey” kartlegger hvor i verden behovet for arbeidskraft er størst og hvilke yrker som har størst gap mellom tilbud og etterspørsel, altså hvor flest arbeidsgivere oppgir at de mangler kompetent arbeidskraft.

Mange ingeniører

Og skal vi tro undersøkelsen, er ingeniører og sivilingeniører langt fra å være den mest etterspurte kompetansen.

På topp på etterspørselslista i Norge finner vi nemlig sjåfører, tett etterfulgt av kokker og finansfolk.

På femteplass finner vi bolken med fagarbeidere, altså blant annet snekkere, elektrikere og sveisere, mens ingeniører ikke er å finne på topp 10-listen.

I 2008 var ingeniører og sivilingeniører den nest mest etterspurte yrkesgruppen i Norge, ifølge Manpower.

– Norge er et olje- og gassland. Det var mange prosjekter som var i gang når finanskrisen slo inn. Deretter kom en periode uten etablering av særlig mange nye prosjekter. Av denne grunn tror jeg vi ikke ser at det er fullt så vanskelig å få tak i ingeniører lenger som det var, sier administrerende direktør Geir Dølvik i Manpower Professional Engineering til Teknisk Ukeblad.

Fortsatt behov i Sverige

I Sverige er derimot ingeniører fjerde høyest på listen, og det gjelder også på verdensbasis.

Dølvik sier han er sikker på at vi igjen kommer til å ha behov for mange flere ingeniører etter hvert som nye prosjekter etableres.

– Særlig innenfor olje- og gassbransjen er vi sent ute av finanskrisen sammenliknet med andre land. I Sverige ser vi en oppsving i mange sektorer der man har behov for ingeniører. Likevel ser vi det er populært for svenske ingeniører å reise til Norge. Noe av årsaken er at mange ser olje- og gassindustrien som et spennende og utviklende område for sin kompetanseplattform, sier Dølvik, som sier han fortsatt vil råde unge nordmenn til å ta ingeniørutdanning.

OVERRASKET: Tekna-president Marianne Harg mener det er "pussig" at ingeniører og sivilingeniører ikke er høyt oppe på lista over etterspurt arbeidskraft i Norge. Dag Yngve Dahle

– Pussig

Tekna-president Marianne Harg er av en en annen oppfatning om det manglende ingeniørbehovet.

– Det var da pussig, uttrykker hun når vi presenterer undersøkelsen for henne.

– Dette er ikke den opplevelsen vi sitter med. Det var stor etterspørsel i 2009 etter denne arbeidskraften i offentlig sektor. De har prøvd å snu seg og få brukt en del av den frigjorte kompetansen i privat sektor. Vi har jo sett at en del har blitt ledige, men de har fått jobb igjen nærmest umiddelbart, og ledigheten er nesten på null blant våre medlemmer, sier Harg.

Hun sier at det har vært en klar nedgang i antall ingeniørjobber på grunn av lavere etterspørsel fra industrien.

– Vi ser imidlertid stadig annonser for sivilingeniører og naturvitere i markedet. Vi har heller ikke hørt noe om at våre medlemmer har substansielt større problemer med å finne jobb nå enn før. Det er nok noe vanskeligere for de nyutdannede, som ikke lenger blir headhuntet før de er ferdige med tredjeklasse, sier Harg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bedre tilbud

Direktør Anita Myking i Ingeniør Compagniet, som er eid av Adecco, sier at de fortsatt opplever høy aktivitet og etterspørsel etter ingeniører og sivilingeniører til oppdrag både nasjonalt og internasjonalt.

– Det vi imidlertid opplever er at tilgangen på ingeniører i markedet sammenlignet med toppåret for etterspørsel etter ingeniører i 2007 er noe økt. Kandidatene er også raskere tilgjengelige for oppstart, i tillegg til at oppdragene har en noe kortere varighet enn tidligere. Disse tre faktorene indikerer at tilbudet av disponible ingeniører bedre dekker markedets behov i 2010 enn det gjorde i 2007 og 2008, sier hun.

Nok arbeidskraft

I Norge svarer for øvrig kun 11 prosent av 750 spurte bedrifter at de har problemer med å finne arbeidskraften de leter etter, mot 31 prosent på verdensbasis. Færre som sliter finner vi kun i Storbritannia (9 prosent) og i Irland (4 prosent).

I 2009 svarte til sammenlikning 19 prosent at de slet med å finne riktig arbeidskraft, og i superåret 2008 hele 40 prosent.

Vanskeligst for arbeidsgiverne er det i Japan, hvor hele 76 prosent svarer at de sliter med å finne rett kompetanse til stillinger.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.