ENERGI

Norge garanterer for karbonfangstanlegg i Danmark

Eksfin går sammen med flere banker om totalt 650 millioner kroner i garantier for karbonfangstselskapet Aker Carbon Capture.

Aker Carbon Capture får garantier fra Eksfin til karbonfangstprosjekter. Konserndirektør i Aker-selskapet er Valborg Lundegaard.
Aker Carbon Capture får garantier fra Eksfin til karbonfangstprosjekter. Konserndirektør i Aker-selskapet er Valborg Lundegaard. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
15. juni 2023 - 16:11

Norske Aker Carbon Capture skal levere karbonfangstanlegg til to bioenergianlegg for Ørsted i Danmark. Kontrakten er verdt 2,3 milliarder kroner. Dette er de første karbonfangstprosjektene Eksportfinansiering Norge (Eksfin) garanterer for.

Aker Carbon Capture blir ofte bedt om å stille garantier i forbindelse med eksportkontrakter.

Sammen med DNB, SEB og Swedbank stiller Eksfin nå med en garantiramme på 650 millioner kroner til Aker Carbon Capture til slike formål. Kontraktene med Ørsted er de første prosjektene denne rammen brukes til.

Anleggene til Ørsted vil ha en samlet kapasitet på 500.000 tonn CO2 per år.

– Økt eksport av norsk klimateknologi er et strategisk mål for Eksfin. Vi ønsker fremover å inngå flere slike rammefinansieringer som bidrar til å øke norsk eksport og støtter nasjonale mål om utslippsreduksjon, sier administrerende direktør Tone Lunde Bakker i Eksfin.

EU vil ha Norge med på laget i sin nye strategi om karbonfangst og -lagring. Det er energiminister Terje Aasland (Ap) glad for. Her sammen med EUs energikommissær Kadri Simson.
Les også

EU med ny plan for karbonfangst og -lagring – vil ha Norge med på laget

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.