Benin er et av verdens fattigste land og ba i sommer Norge om teknisk og økonomisk hjelp til å rydde opp de forlatte oljeinstallasjonene utenfor kysten. Norske myndigheter har nå delvis imøtekommet ønsket, skriver Aftenposten.
Utreder kostnader
Norge vil finansiere en studie av hvor stor miljøtrussel installasjonene utgjør, hva som kan gjøres med dem og hva en slik innsats vil koste.
Seniorrådgiver Thomas Eid i Norad-prosjektet Olje for utvikling sier at Norge ikke påtar seg noe ansvar for den videre utviklingen i Benin, og at det ikke foreligger forpliktelser om å fjerne installasjonene.
Usikker fjerning
Men en slik mulighet utelukkes ikke. Norge skal eventuelt ta stilling til det når anbefalingene fra studien er ferdige.
Eid sier at Benins myndigheter har akseptert tilbudet fra Norge, og at Olje for utvikling nå er i gang med å utforme oppdraget og nedsette en gruppe eksperter som kan utføre undersøkelsene.
Norsk operatør
Det norske oljeselskapet Saga var operatør på Sémé-feltet utenfor Benins kyst tidlig på 1980-tallet. Pengene til utbyggingen av feltet kom fra Norge, og en forutsetning var at det ble brukt en høy andel norske varer og tjenester i utbyggingen.
Saga ble oppsagt som operatør i 1985, og den gang skrev Aftenposten at oljeinntektene i hovedsak ble brukt til å nedbetale gjelden til Norge. Før årtusenskiftet stanset produksjonen på feltet. Bondevik II-regjeringen valgte å slette Benins gjeld til Norge i 2003. (©NTB)