KLIMA

Nordmenn skeptiske til hvor miljøvennlige grønne produkter er

Sju av ti spurte i en ny undersøkelse er skeptiske til hvor miljøvennlige produkter egentlig er. De stoler ikke på produsentenes opplysninger. 

Hele 74 prosent av norske forbrukere mener at bedrifter overdriver hvor miljøvennlige produktene deres er. Spesielt er skepsisen stor når det gjelder salg av klær, kosmetikk og hygieneprodukter.
Hele 74 prosent av norske forbrukere mener at bedrifter overdriver hvor miljøvennlige produktene deres er. Spesielt er skepsisen stor når det gjelder salg av klær, kosmetikk og hygieneprodukter. Foto: Thomas Brun/NTB
11. apr. 2023 - 07:32

Administrerende direktør Cathrine Pia Lund i Svanemerket håper Norge kan komme med strenge bøter for grønnvasking så fort som mulig.

– Ord som «bærekraftig», «miljøvennlig» og «klimanøytral» blir mer og mer brukt i markedsføring og kommunikasjon. Samtidig uttrykker forbrukerne stadig større mistillit til bedriftenes grønne påstander, sier hun til Nationen.

Den siste undersøkelsen som er gjennomført av Ipsos for Svanemerket, viser at hele 74 prosent av norske forbrukere mener at bedrifter overdriver hvor miljøvennlige produktene deres er. 65 prosent irriterer seg ofte når de ser grønne påstander uten noen god forklaring.

– Grønnvasking, ved å fremstille et produkt som mye mer miljøvennlig enn det egentlig er, har blitt en stadig større utfordring, mener Lund.

Undersøkelsen viser at nordmenn mener det foregår mest grønnvasking knyttet til salg av klær, kosmetikk og hygieneprodukter.

Barne- og familiedepartementet har nylig revidert forskriften om bøter for brudd på markedsføringsloven og grønnvasking. Nå er det presisert at bøtene kan komme opp i hele 25 millioner kroner, alternativt «inntil fire prosent av den næringsdrivendes årsomsetning».

Torsdag satte Vestre og EU-kommissær Maros Sefcovic sine navnetrekk under industriavtalen, som er den første innunder Grønn allianse som Norge og EU inngikk i fjor vår.
Les også

Inngår industripartnerskap: – Vinn-vinn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.