Bosch har undersøkt hvordan det står til med iveren etter å hjelpe vår neste og den verktøybruk det resulterer.
I egen klasse
Undersøkelsen er gjort i Norge og andre nordiske land. Og som vanlig; nordmenn er noe litt for seg selv.
Men det er også store forskjeller mellom kjønn, mellom alder og inntektsgrupper og i ulike deler av landet.
Mens 70 og 72 svensker prosent og dansker har hjulpet til med gjør det selv oppussing eller hagearbeid har hele 93 prosent av nordmenn trått til for våre medmennesker. Kanskje vi ikke er så rike og egoistiske likevel?
Menn mest hjelpsomme
81 prosent av oss har bistått familien, mens svenske slektninger bare blir tilgodesett av 54 prosent og danskene 66 prosent.
Så hva er favorittverktøyet når vi tar på oss samaritanrollen? Jo, 29 prosent foretrekker batteriskrutrekkeren, en prosent mer enn drillen.
Men her åpner også kjønnskløfta seg. På skrujernsiden er det 41 prosent av mennene og 17 prosent av damene som tilbyr assistanse.
Bevæpnet med drillen åpner gapet seg til 45 og 13 prosent. Da er det bedre med gressklipperen, selv om gutta er litt mer hjelpsomme her også, med 26 mot 20 prosent.
TEST: Driller til boring i mur og stein
Gutta liker barske verktøy
Men så kommer kjønnssjokket; motorsagen. Spør du om hjelp til å felle et tre svarer 32 prosent av gutta ja, mens bare 7 prosent av damene stiller opp.
Her er det også store forskjeller på landsdel. Av både gutter og jenter i Nord-Norge ville 23 prosent hjelpe til med motorsag og på Vestlandet hele 26 prosent.
I Oslo var tallet puslete 11 prosent. (Sikkert motsatt for assistanse med kaffe latte.)
Mest hjelpsomme i nord
Likevel er det vinkelsliperen som topper kjønnsforskjellene. 22 prosent av gutta hjelper gjerne til med å kappe stål, mens bare 2 prosent av damene er sugne på gnistregn.
Tallene for svenskenes bruk av motordrevet verktøy er så begredelige at vi ikke skal gå mye inn på dem av hensyn til alle som bor i Norge.
Likevel nevner vi at bare 5 prosent av pojkarna kunne tenke seg å hjelpe til med å kappe stål, mens bare én prosent av flickorna kunne tenke seg å vurdere noe slikt.
Totalt sett er det folk i Nord-Norge som peker seg ut som de mest hjelpsomme og faktisk Oslofolk på nesteplass.
Rik og hjelpsom
Undersøkelsen viser at det er de med middels og høy inntekt som også er de mest hjelpsomme.
De med lav inntekt har også litt mindre lyst til å yte hjelp.