FORSVAR

Nord-Korea sier torsdagens oppskyting var av et ICBM

Nord-Korea sier at prosjektilet som ble avfyrt torsdag, var det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-17. 

Sørkoreanere ser på et TV-innslag om Nord-Koreas våpenprogram etter nok en testoppskyting torsdag. Nord-Korea sier de testet et interkontinentalt ballistisk missil, slik Sør-Korea slo fast tidligere.
Sørkoreanere ser på et TV-innslag om Nord-Koreas våpenprogram etter nok en testoppskyting torsdag. Nord-Korea sier de testet et interkontinentalt ballistisk missil, slik Sør-Korea slo fast tidligere. Foto: Ahn Young-joon/AP/NTB
17. mars 2023 - 07:43

Sør-Korea opplyste kort tid etter oppskytingen at det dreide seg om et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM).

Det var den andre gangen denne uka at nordkoreanerne testet våpen. Testene skjer mens Sør-Korea og USA holder en felles militærøvelse i regionen, de to landenes største siden 2017, og Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA skriver at oppskytingen skjedde som svar på de «provoserende og aggressive» øvelsene.

Missilet ble skutt ut i Japanhavet torsdag morgen, kun noen timer før Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol fløy til Tokyo for samtaler med Japans statsminister Fumio Kishida om å styrke samarbeidet mot Nord-Korea. Det hadde en makshøyde på 6.000 kilometer og en bane på rundt 1.000 kilometer, ifølge KCNA.

Statlige medier har lagt ut bilder av landets leder Kim Jong-un som bivåner oppskytingen sammen med datteren.

– Testoppskytingen av det strategiske våpenet var en mulighet for å gi en sterkere advarsel til fiendene som med overlegg eskalerer spenningen ved Koreahalvøya mens de stadig tyr til uansvarlige og skjødesløse militære trusler, skriver KCNA.

Det er den andre gangen i år at nordkoreanerne tester et ICBM. Missilene har rekkevidde på minst 5.500 kilometer og kan utstyres med atomstridshoder.

Les også

Nå øker prisene på bompenger i Oslo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.