KRAFT

Nok en Svartisen-utsettelse

NY UTSETTELSE: Kraftverksjef Karl Svein Thorrud ved Svartisen kraftverk viste i desember fram statoren til det nye aggregatet. Ennå er ikke aggregatet i drift.
NY UTSETTELSE: Kraftverksjef Karl Svein Thorrud ved Svartisen kraftverk viste i desember fram statoren til det nye aggregatet. Ennå er ikke aggregatet i drift. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
25. mars 2011 - 10:47

Under oppstart i desember oppdaget Statkraft at en løs metalldel hadde gjort skade på statoren i aggregatet. Derfor utsatte Statkraft prøvedriften til mars og ordinær drift til juni.

I slutten av januar måtte Statkraft melde fra til markedet om at både prøvedriften og ordinær idriftsettelse ble utsatt med ytterligere tre måneder.

I går kom nok en melding til markedet, om en ny utsettelse på halvannen måned. Hvis alt går som Statkraft planlegger, vil prøvedriften starte 15. juli og ordinær drift 15. oktober.

Les også: Trafotrøbbel i Svartisen

Komplisert

Pressekontakt Bjørnar Olsen i Statkraft sier til Teknisk Ukeblad at årsaken til utsettelsen er kompleksiteten i arbeidet. Det jobbes nå med å modifisere og reparere rotoren etter skadene den ble påført.

– Det er ikke noen dramatikk. Maskinen er demontert, og tingene som må modifiseres og repareres ser ut til å ta lenger tid enn vi hadde trodd da arbeidet startet, sier Olsen.

Les også: Ny Svartisen-utsettelse

Begge aggregatene ute

Aggregatet på 250 MW vil gi Statkraft mulighet til å levere mer effekt, altså produsere mer kraft på en gang. Fra før har kraftverket et aggregat på 350 MW, og til sammen vil Statkraft kunne levere 600 MW til nettet når begge aggregatene kommer i drift.

Men Statkraft sliter også med det første aggregatet på 350 MW. I slutten av februar oppsto en feil på aggregatets hovedtransformator, og den måtte demonteres og sendes på verksted. Aggregatet ventes ikke å bli satt i drift igjen før 1. juli.

Les også: Boblebad ved Svartisen

– Mister ikke produksjon

Utfallet av Svartisen er negativt for forsyningssikkerheten i området, men Statkraft regner ikke med å produsere mindre kraft som følge av problemene. Olsen regner med at Statkraft unngår vanntap, altså at vann må slippes rett i fjorden uten å gå innom turbinene for å lage strøm.

– Vanligvis har vi ikke noe tilsig her før etter sankthans på grunn av at det ikke tiner noe særlig i høyden. Vi har god plass i magasinet, vanntap er ikke noe vi bekymrer oss for, sier han.

– Men dere taper vel inntekter ved å ikke få levert strøm nå i vinter når prisene er høye?

– Det gjenstår å se når produksjonen kommer opp. De prisene som da gjelder, vil være avgjørende for om vi får tap. Det går ikke an å spekulere på det, til det er usikkerheten i kraftmarkedet altfor stor, sier Olsen.

Les også: Svartisen snart klar

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.