KRAFT

NITO krever energieffektivisering

Julie R. Andersen
26. sep. 2009 - 18:56

«NITO krever at den nye regjeringen umiddelbart starter arbeidet med å legge frem en nasjonal tiltaksplan for energieffektivisering.»

Det skriver ingeniørorganisasjonen NITO i en politisk uttalelse som skal sendes til Energi- og miljøkomiteen.

Energijegere

- Det er på tide. Det blir litt håpløst at det ikke allerede finnes en konkret tiltaksplan. Det er skuffende at det ikke er tatt grep om energieffektivisering tidligere, sier Marit Stykket, som stiller til gjenvalg som NITOs president på NITOkongressen i morgen.

I uttalelsen anbefaler organisasjonen at regjeringen utdanner såkalte energijegere. Slike energiesksperter kan lånes ut til bedrifter som vil redusere energiforbruket.

NITO mener også at regjeringen bør ta ansvar for å samarbeide med næringene om å sette I gang systematisk kompetanseheving på energieffektivisering.

Spesielt kritisk for byggsektoren

Stykket trekker spesielt frem byggsektoren:

Det er mye bygningsmasse som har behov for rehabilitering. Energimerking av boliger som skal selges eller leies ut blir et krav fra og 2010. Vi synes det var et dårlig valg å gå for selvdeklarering fremfor å trekke inn eksperter når bygg skal energimerkes, sier Stykket til Teknisk Ukeblad.

I uttalelsen skriver organisasjonen om byggsektoren:

«Per dags dato er det ikke noen form for systematisk kompetanseoppbygging i denne næringen. Dette er den største utfordringen for å kunne utløse potensialet for energieffektivisering i byggsektoren.»

Vannkraft og prosessindustri

Uttalelsen er en av flere som ble vedtatt på NITOkongressen lørdag 26. september 2009.

NITO oppfordrer også regjeringen til å utnytte vannkraftpotensialet i Norge og til å legge bedre til rette for norsk prosessindustri:

- Prosessindustrien er sårbar for svingninger i kraftprisen. Samtidig er kulturen I norsk prosessindustri opptatt av å redusere utslipp av klimagasser. Hvis vi må flytte industrien ut av landet av økonomiske hensyn, risikerer vi at klimautslippene øker, sier Terje Friestad, leder for NITO Nord-Rogaland og Sunnhordaland.

NITO ønsker derfor en kompensasjon for det europeiske CO2-innslaget som i dag utgjør 30 prosent av kraftprisen i Norge.

Myndighetene I Norge har en moralsk plikt til å legge rammene til rette for at vi kan beholde industrien I Norge, sier Friestad og påpeker at norsk vannkraft er CO2-fri.

Teknisk Ukeblad følger NITOkongressen og kommer tilbake med mer.

Se også nettdebatten fra #nitokongressen på Twitter nedenfor:





Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.