KARRIERE

NHO skyr tiltak mot sosial dumping

Byggeplass. Bygg og anlegg. Arbeidsinnvandring. Utenlandske arbeidstakere. HMS-regler.
Byggeplass. Bygg og anlegg. Arbeidsinnvandring. Utenlandske arbeidstakere. HMS-regler. Bilde: Ilustrasjonsfoto
Dag Yngve Dahle
18. des. 2007 - 10:54

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil gi tillitsvalgte rett til innsyn i lønns- og ansettelsesforhold hos underentreprenører og utleiefirmaer.

Viser til EØS-avtalen

Målet er å hindre at utenlandske arbeidstakere utnyttes, noe som populært kalles sosial dumping.

I en høringsuttalelse fra NHO kommer det fram at de vurderer å bringe tiltaket inn for overvåkningsorganet ESA, skriver Klassekampen.

NHOs argumentasjon er slik:

Det vil være enklere for norske enn for utenlandske selskaper å etterleve et regelverk med denne typen innsyn. Dermed innebærer forslaget en diskriminering av utenlandske bedrifter i forhold til norske bedrifter.

På bakgrunn av dette mener NHO at "reglene om innsynsrett er ulovlige".

Vikarbyråkontroll fra neste år

Uenighet

- Med "ulovlig»" mener vi at disse reglene vil innebære restriksjoner som er i strid med EØS-avtalen, sier Nils-Ola Widme, næringsjurist i NHO, til avisa.

NHO skriver i sin høringsuttalelse at innsynsretten er "en plikt for en underentreprenør til å etterkomme anmodninger om innsyn i bedriftens lønns- og ansettelsesvilkår. Det er klart at denne plikten utgjør en restriksjon på den frie bevegeligheten av tjenester i strid med EØS-avtalen."

Roy Pedersen i Oslo Bygningarbeiderforening mener på sin side at regjeringen ikke går langt nok i kampen mot sosial dumping.

– Dette er typisk for regjeringens forsøk på å manøvrere mellom to uforenlige syn. Når NHO erklærer den nordiske arbeidslivsmodellen krig, må Bjarne Håkon Hanssens departement ta fagbevegelsens standpunkt. Ellers signaliserer de at ”litt sosial dumping er greit,” sier Pedersen til avisa.

Nye tiltak mot sosial dumping

Arbeidstillatelse i ekspressfart

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.