NYHETER

Nettverksbrua får en ny sjanse

For et år siden ble Nybergsund bru over Trysilelva sendt ut på anbud. Den gangen kunne entreprenørene velge mellom en trebuebru og en bru med nettverksbue. Trebrua ble klart billigst. Nå er en ny nettverksbru planlagt Gulen kommune i Sogn. Denne gangen har den bedre mulighet til å hevde seg i konkurransen.

Med et spenn på 220 meter blir Brandangersundet bru godt over dobbelt så lang som den hittil lengste nettverksbuebru i Norge. (Ill.: Statens vegvesen)
Med et spenn på 220 meter blir Brandangersundet bru godt over dobbelt så lang som den hittil lengste nettverksbuebru i Norge. (Ill.: Statens vegvesen)
Jarle Skoglund
16. juni 2005 - 08:12


En gruppe nedsatt av Vegdirektoratet har laget et forprosjekt for en bru med nettverksbue over Brandangersundet som skiller Sandøyna fra fastlandet. Gruppen leverte sin rapport i mai i år. Konklusjonen er at det er mulig å bygge en slik bru for 46 millioner 2001-kroner.

I følge rapporten er denne prisen konkurransedyktig. Brua er riktignok bare 270 meter lang, men av dette utgjør hovedspennet hele 220 meter. Forprosjektet tyder på en nettverksbru vil bli billigere enn stålkassebru med samme lengde, kanskje vesentlig billigere.

To typer nettverksbruer er vurdert. Forskjellen mellom dem ligger i brudekket. Det ene alternativet har oppspent betongdekke med fem meters føringsbredde. Dette er det billigste. Den andre alternativet har dekke av slakkarmert betong eller betongelementer som ligger på en stålramme. Hvis denne brutypen blir valgt, blir føringsbredden seks meter. Kostnadene er beregnet til 51 millioner kroner.

Brua over Brandangersundet skal erstatte fergesambandet Skipevik-Sløvåg. Prosjektet omfatter 11 km tilstøtende veger. Kostnadsoverslagene gjelder bare brua. (ah)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.