Dette handlingsrommet må vi som nasjon benytte til å videreutvikle miljøvennlige, lønnsomme og dermed bærekraftige industrielle virksomheter – virksomheter som utvikler og lager produkter og løsninger som samfunnet trenger nå og i fremtiden.
Omstilling, effektivisering og innovasjon
Vi leser daglig i landets aviser om det «nye» – om behovet for omstillinger. Omstillinger er neppe noe «nytt» for landets industrielle virksomheter. Det har mange bedrevet i 150 år om enn kanskje litt i rykk og napp. På Lean laben på Raufoss, et fullskalatreningssenter lærer deltakerne hvordan bedrive kontinuerlig forbedring, – om god arbeidsmetodikk og effektivisering. Kontinuerlig forbedring i alle ledd inklusiv et «aktivt øre» som fanger opp og tilrettelegger for «øyeblikksbehovene» i produksjonsstrenger – i markedene står sentralt i Lean. Vi anbefaler alle en dagstur til Raufoss.
Les også: Med lærlinger som råmateriale
Farten øker
Utviklingen av ny teknologi skjer stadig raskere. Dessverre gjør også miljøbelastningene på kloden vår det samme. På noe vis må vi sørge for mer kontroll av og riktig stimulasjon av utviklingen. Å benytte reguleringsteknikkens velkjente metode – å strupe ned utviklingen gjennom ventiler er neppe løsningen alene.
Innovasjon har vi tidligere lært at oppstår i møte mellom mennesker. Dette tilsier at flere bør møtes for å dele kunnskap, ideer og for å diskutere muligheter. Bransje og arbeidsgiverforeningen Integra etablerer og driver frem slike møteplasser innenfor segmentene Yrkesbygg, Samferdsel og Industri. Innenfor industrisegmentet vil vi og våre medlemmer i tiden fremover forsterke vår innsats.
Hva annet enn at vi møtes skal til for å øke farten på innovativ, kostnadseffektiv og bærekraftig industriproduksjon i Norge? Hva må myndighetene gjøre og hva må industrien selv gjøre?
Næringsdepartementet har etter vedtak i Stortinget 4. juni i år fått i oppdrag å lage en stortingsmelding om Industriens rammevilkår. Gode rammevilkår hjelper men skaper neppe ny industri alene.
Les også: Norsk industri undervurderer truslene mot datasikkerhet
En mulig løsning – et godt bidrag
Kanskje kunne noen tilby interesserte bedrifter en «task force» av fagfolk som kan rykke inn som «Hellstrøm rydder opp», som kan foreslå forbedringstiltak? Vi vet at typer som Espen Askeladden gjerne påtar seg slike oppgaver. Vi vet også at flere industrimiljøer i Norge, på Eggemoen Aviation and Technology Park, på Kongsberg og på Raufoss har noe av den kompetansen som trengs.
En stortingsmelding om norsk industris rammevilkår bygger neppe landet alene. Imidlertid vil en solid økning av statlige bevilgninger til innovasjonsaktiviteter kunne utløse mye bra. En modell for dette kan vi velge å kopiere fra England.
Engelsk forbilde
I England har man etablert spennende «Catapult centres», les mer på denne nettsiden: https://www.catapult.org.uk.
Catapult-nettverket er opprettet av Innovate UK. Catapult er et nettverk av ledende sentra som er etablert for å omdanne Storbritannias evne til innovasjon innenfor utvalgte områder og for å skape økonomisk vekst. Storbritannias dyktige bedrifter, forskere og teknikere arbeider side ved side på sen-stadium forskning og utvikling for å omdanne ideer med høyt potensial til nye produkter, nye produksjonsmetoder og tjenester slik at ytterligere arbeidsplasser og økonomisk vekst oppstår.
Denne modellen bør også være interessant å realisere også i Norge.
La oss benytte vårt gode handlingsrom mens vi fortsatt har det. Gi landets ingeniører noen føringer og langt mere cash!