IT

Nettkriminalitet er blitt handelsvare

Identitetstyver og virusskrivere er blitt mer profesjonelle og systematiske, hevder MessageLabs i ny rapport.
Identitetstyver og virusskrivere er blitt mer profesjonelle og systematiske, hevder MessageLabs i ny rapport. Bilde: Colourbox
Leif Hamnes
7. jan. 2008 - 12:11

Et stadig mer komplekst og spesialisert nettverk av nettkriminelle handler med hverandre i et internasjonalt marked med en samlet verdi på 105 milliarder amerikanske dollar.

Det anslår antivirusselskapet MessageLabs i en statusrapport ved fjorårets slutt.

Samler seg i Russland

Rapporten beskriver en verden der de mest aktive kriminelle befinner seg i Russland, og der medlemmene gjerne skryter av å tjene 10.000 dollar om dagen på å svindle og utpresse bedrifter og enkeltpersoner i vestlige land.

- En del av miljøene kan sammenlignes med rene kjøpesentre, der virusskrivere og mellommenn selger og kjøper alt fra nye virusvarianter og trojanere til distribusjonsmuligheter, personopplysninger og kredittkortdetaljer, sier Thomas Holthe i det norske it-sikkerhetsselskapet Protego til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Pressenytt.

Virus på salg

En spesialtilpasset virusvariant skal koste omtrent 1400 norske kroner. For en rimelig penge går det også an å abonnere på oppdateringer som gjør at viruset styrer klar av antivirusprogrammer, ifølge MessageLabs-rapporten.

Såkalte botnets, fjernstyrte nettverk av infiserte pc-er - er også en tilgjengelig distribusjonskanal. Disse er i stand til å sende ut millioner av spammeldinger i løpet av svært kort tid.

Når mellommenn deretter selger fullstendige sett med personopplysninger, går det for rundt 5 dollar per stykk. Kredittkortopplysninger koster gjerne mellom 2 og 5 prosent av kredittgrensen på kortet, ifølge rapporten.

Kappløp

- Etter hvert som nye virus, trojanere og spyware dukker opp, legger antivirusleverandørene inn signaturene deres i sine neste oppdateringer. Problemet er at de kriminelle kan lage og distribuere nye varianter veldig raskt, sier Thomas Holthe.

Ifølge MessageLabs-rapporten tester virusskriverne kontinuerlig sine virus opp mot oppdaterte antivirusprodukter. En ny variant av viruset skal kunne lages så ofte som hvert 45. sekund.

Antivirusselskapet F-Secure kunne i desember fortelle at de la til 250.000 nye virussignaturer i sine databaser i løpet av 2007. Det er like mange signaturer som selskapet har lagt til i alle sine 20 leveår fram til 2006.

Les også: Nordmann bak angrep på 30 000 PC-er

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.