BYGG

Nesten helt rent mel i posen

KONTROLL: Geir Nygård, prosjektleder hos Selvaag må dokumentere overfor Karin Sivertstøl fra Vestfjorden byggtilsyn at kontrollrutinene er på plass.
KONTROLL: Geir Nygård, prosjektleder hos Selvaag må dokumentere overfor Karin Sivertstøl fra Vestfjorden byggtilsyn at kontrollrutinene er på plass. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
8. nov. 2010 - 07:47

– Det er nesten alltid et eller annet, men sjelden veldig alvorlige mangler, forteller Grete Underhaug, senioringeniør i Vestfjorden byggtilsyn, et kommunalt selskap som gjennomfører tilsyn for de fem kommunene Asker, Bærum, Hurum, Lier og Røyken.

I forrige uke var det prosjektet Kjørbo vest i Bærum kommune som sto for tur, Selvaag har totalentreprisen men også Oras måtte møte. Kjørbo vest er et prosjekt med syv blokker, 195 leiligheter og noe næringslokaler.



Alvorlig

Selvaag tar tilsynet alvorlig, Jan Erik Solberg er ansvarlig for all produksjon og entreprenørvirksomhet i konsernet stiller opp sammen med avdelingsleder Erik Sørensen for å støtte sin prosjektleder Geir Nygård. Fra Oras stiller Arne Skredderstuen, avdelingsleder i Bærum,

– Vi tar dette veldig alvorlig, og fra vårt ståsted er slike tilsyn bare positivt, forsikrer Solberg.

Arne Skredderstuen, avdelingsleder i Oras i Bærum erklærer seg enig. Han har opplevd mange tilsyn.

– Omtrent alt vi har av prosjekter har fått besøk, fortalte han.

Det blir nesten to timer der Selvaag og Oras må svare på hva de gjør for å hindre fuktskader, hvordan de kontrollerer, hva de kontrollerer og hvordan dette er dokumentert. De må svare på hvordan materialhåndteringen er og om all nødvendig informasjon er tilgjengelig for dem som jobber på prosjektet.



En meter med hjelp

Prosjektleder Geir Nygård har svarene klare, godt støttet av en drøy meter permer. For Oras ble det litt mer vanskelig da spørsmålet kom om hva som er referansen for kontrollskjemaene.

– Det er rørleggerhåndboken, det er vår bibel, svarer Skredderstuen.

Men det svaret var ikke godt nok for representantene for tilsynet. Grete Underhaug gjør et tydelig notat i papirene: Må sjekkes mer, med ring rundt og utropstegn.

– Hva om det oppstår en tvist noen år frem i tid, da hjelper det lite å henvise til rørleggerhåndboken når det ikke engang er klart hvilken utgave som er benyttet. Et bygg er jo prosjektert lenge før rørleggeren utfører jobben.



Viktig med riktig side

Oras representanter mener at det er åpenbart at det er siste versjon som er brukt. Det er ikke like åpenbart for Vestfjorden byggtilsyn.

– Vi har hatt flere årelange klagesaker der nettopp spørsmålet om hva sjekkpunktene er sjekket mot står helt sentralt. Det må oppgis ikke bare hvilken utgave men også hvilken side eller kapittel som er brukt. Hvis dette ender med at vi vurderer det som avvik så blir Statens Bygningstekniske Etat varslet, men vi kan også nøye oss med en advarsel. Det vil fremgå når vi sender vår rapport, sier Grete Underhaug.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.