T2

Neste USB-generasjon lader laptopen og leverer 100 watt

Likestrømmen kan få en ny vår.

20. nov. 2013 - 19:55

Den nye typen USB-kontakter kan levere en effekt på 100 watt som overgår dagens USB 3.0, på 4,5 watt, en høy gang.

USB-kontaktene, som du finner på de aller fleste moderne datamaskiner, har blitt standard for lading av forbrukerelektronikk som smarttelefoner og nettbrett.

Om USB Power Delivery (USB PD) blir utbredt nok, kan det tenkes å bli den endelige spikeren i kista for alskens proprietære laptop-ladere.

Les også:  Helium sørger for 6 terabyte lagring på 3,5 tommer

Økt effektnivå

Økningen i effekt på 100 watt utvider bruksområdene til mer strømsultne apparater. Spesielt for bærbare datamaskiner.

Strømadapterne som lader opp dagens 17- og 15-tommers Macbook Pro-maskiner leverer en effekt på 85 watt. Det er godt innenfor USB PDs evne.

Mindre kluss

Eksterne harddisker av den mer krevende typen, som i dag krever ekstern strømforsyning, vil enkelt kunne kobles til en monitor med USB PD-teknologi. Det betyr færre ledninger og færre kompromisser.

Dagens løsning med strømadapter og HDMI-ledning for å koble en laptop til monitor eller fjernsyn vil føre til betydelig mindre kabelkluss når alt som skal til er en USB-kabel, selv om det må en ny type kabel til når strømforbruket overstiger 7,5 watt.

USB PD er ikke begrenset til bare 5 volt. Når du kobler til en eller annen dings kan systemet forhandle om strøm og spenning og lever strømstyrke opptil 5 ampere og spenning opptil 20 volt.

Les også: Laser-bredbånd gir seks ganger raskere kommunikasjon

Et eksempel på hvordan USB PD gjør det mulig for en monitor å lade opp en laptop og utveksle data med kun en kabel. Det eneste veggstøpselet som trengs er koblet til skjermen.
Et eksempel på hvordan USB PD gjør det mulig for en monitor å lade opp en laptop og utveksle data med kun en kabel. Det eneste veggstøpselet som trengs er koblet til skjermen.

Økt press på Thunderbolt

USB 3.1-teknologien, som ble lansert tidlig i 2013, blir standard for USB PD når det kommer til dataoverføring.

Med en båndbredde på 10 gigabits per sekund, tangeres Thunderbolt som er standard på de fleste av Apples nyere datamaskiner.

Det nyeste innen Thunderbolt ligger fortsatt et stykke foran når det kommer til hastighet.

Thunderbolt 2, som blant annet følger med retina-utgavene av MacBook Pro og nye Mac Pro, kan skilte med en båndbredde på 20 gigabits per sekund. De forblir derfor markedsledende i sitt segment.

Les også:  Nå skal du ha teknologien på kroppen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Smartere strøm

The Economist peker på at USB-evolusjonen kan føre til en ny vår for likestrømmen.

Å omforme vekselstrøm til likestrøm er i dag mer tungvindt fordi det trengs adaptere som ofte er ineffektive og gjør en god del av elektrisiteten om til varme.

Kombinasjonen av likestrøm og datautveksling kan føre til en mer intelligent strømstyring der sentralen for eksempel kan prioritere å lade batterier under tidspunkter der strømmen er billigere, eller iverksette lading når batterinivået er lavt.

USB PD bør være i stand til blidgjøre Enøk-tilhengeren. Likestrøm skal også være langt bedre egnet for solcellelading under lav spenning enn det vekselsstrøm er.

Les også: Nå kan du lade mobilen med en kaffekopp

Bakoverkompatibel

Selv om USB PD leverer en langt større effekt enn det som er beregnet for dagens dingser, vil kontaktene fortsatt være bakoverkompatible til både USB 2.0 og 3.0.

En mobiltelefon skal kunne plugges inn i en USB PD-inngang og fungere som vanlig fordi «sentralen» som for eksempel står montert i en monitor, kommuniserer med USB 2.0-elektronikken og tilpasser spenningen deretter.

Les også:

I år tar trådløs lading endelig av

Tre smarte reisedingser

Supervarme kan gi SSD-en evig liv  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.