KRAFT

Nerec ble en fornybar-flopp

Jannicke Nilsen
26. aug. 2011 - 10:26
Vis mer

I fjor åpnet kronprins Haakon fornybarmessen North European Renewable Conference (Nerec). Konferansen skulle bli en ny, stor møteplass for internasjonale fornybaraktører, i Norge.

KansellertSTORE AMBISJONER: - Vi ville lage en plattform av samme format som shippingindustrien har, sier prosjektleder for nå nedlagte Nerec-messe, Elisabeth Schulze.
KansellertSTORE AMBISJONER: - Vi ville lage en plattform av samme format som shippingindustrien har, sier prosjektleder for nå nedlagte Nerec-messe, Elisabeth Schulze.

Kansellert

I september i år skulle Nerec gå av stabelen for fjerde gang, men nå varsler Norges Varemesse at Nerec er avlyst i 2011, og sannsynligvis også i 2012.

Årsaken er manglende interesse blant de store aktørene innenfor fornybar energi.

Tapsprosjekt

Norges Varemesse har gått med flere millioner i tap for hvert av de tre årene Nerec-messene har vært arrangert.

– Nerec var en stor satsing for oss, i tett samarbeid med industrien. Vi tok det økonomiske ansvaret, fulgte bransjens krav til faglig innhold og lyktes med å etablere en bred konferanseplattform med over hundre talere. Men det kom for få internasjonale delegater og det var vanskelig å få aktører til å stille ut i messeområdet, forteller prosjektleder for Nerec, Elisabeth Schulze i Norges Varemesse.

I møter

Det at store fornybaraktører ikke var interessert i å betale for en stand på messeområdet, er hovedårsaken til at messen legges ned.

Arrangørene har gjennomført interne møter med alle aktuelle aktører. Spesielt blant de store selskapene var interessen lunken, som blant annet Statoil og Statkraft.

KONGELIG TREKKPLASTER: Kronprins Haakon Magnus åpnet Nerec-messen i fjor. Det som fikk størst oppmerksomhet var likevel at kronprinsens bil gikk på tomgang mens kronprinsen snakket om klima og fornybar energi innenfor.
KONGELIG TREKKPLASTER: Kronprins Haakon Magnus åpnet Nerec-messen i fjor. Det som fikk størst oppmerksomhet var likevel at kronprinsens bil gikk på tomgang mens kronprinsen snakket om klima og fornybar energi innenfor.

Stor usikkerhet

– Statoil var i en omleggingsprosess, hvor det strategiske fokuset for fornybar energi ikke var avklart. Statkraft var avventende i forhold til 2011. Når vi summerte opp erfaringene fra alle de vi hadde møter med, ble usikkerheten for stor til å satse videre, sier Schulze.

Statkraft vil ikke kommentere hvorfor de dropper Nerec, men sier via pressetalsmann Tore Fjerdingstad de blant annet vurderer deltakelse på messer ut ifra målgruppe, forretningsmessige hensyn og kostnader.

– Håpløst

Den danske vindturbingiganten Vestas deltok på to av de tre Nerec-messene, og var heller ikke interessert i å bli med videre.

– Det var fullstendig håpløst. Vi stilte ut, men i forhold til vår målgruppe var det ganske få interessante personer der, slik som prosjektutviklere og investorer. Vi fikk lite utbytte og ingen kunder overhodet. Vi er mer kritiske enn vi var tidligere til å bruke mange hundre tusen kroner uten å få et konkret utbytte, sier Trine Dalsgaard, senior business manager for Vestas.

– Hva slags messer drar Vestas på?

– Seminarer i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat og Norwea, samt utvalgte investeringsarrangementer. Det virket som om Nerec var gode på presentasjoner, men dessverre var det ikke mye nytt å finne i forhold til nyskapning, sier Dalsgaard.

– Gir seg for tidlig

Vindkraftforeningen Norwea mener Nerec kan ha favnet for bredt, da de ville lage en messe for alt som kan krype og gå innenfor fornybarfeltet.

Administrerende direktør Øyvind Isachsen mener Varemessen burde holdt ut noen år til.

– Å lage en internasjonal fornybarmesse, er et langt lerret å bleke. Jeg så på første satsing som veldig interessant, men tenkte allerede da at det ville gå mange år før messen ville sette seg. Nå har vi nettopp fått et mål for fornybar energi fra EU og skal bruke milliarder på utbygging av fornybar energi i Norge. Det hadde ikke vært så dumt om de hadde holdt ut noen år til, sier Øyvind Isachsen, som har tro på oljemessen ONS i Stavanger som arena for fornybarbransjen.

- SYND: Norweas Øyvind Isachsen mener Norge har plass til en messe for fornybar energi, men at arrangørene kan ha favnet for bredt.
- SYND: Norweas Øyvind Isachsen mener Norge har plass til en messe for fornybar energi, men at arrangørene kan ha favnet for bredt.

Nor-shipping forbildet

Nerec ble etablert av Norges Varemesse og OREEC som fagansvarlig, etter inspirasjon fra blant annet Nor-shipping, møteplass nummer en for verdens shippingelite.

– Vi hadde ambisjoner om å lage en internasjonal møteplass for fornybar energi-industrien, bestående av messe, konferanse og sosiale arrangementer. Målet var ikke bare "look to Scandinavia", men rett og slett "look to Norway". Vi ville lage en plattform av samme format som shippingindustrien har, sier Schulze.

Andre messer

Hun legger vekt på at det er de store aktørene som må være med og vise vei for mindre fornybaraktører.

– Det er de store nøkkelbedriftene som må tro på konseptet. De viser vei og gir signaler, og bidrar til oppmerksomhet. Dessverre ble alternative konsepter i Europa mer aktuelle alternativer for norske teknologileverandører, sier Schulze.

Les også: Finanskrisen ikke over for fornybar energi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.