KRAFT

Nekter å oppgi pris for reservekraften

UKJENT PRIS: Statnett vil ikke si hvor mye det koster å produsere strøm ved reservegasskraftverkene.
UKJENT PRIS: Statnett vil ikke si hvor mye det koster å produsere strøm ved reservegasskraftverkene. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
17. des. 2010 - 16:34

Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen har sendt brev til energiminister Terje Riis-Johansen med spørsmål om hva det koster å ta i bruk Statnetts to reservegasskraftverk i Midt-Norge.

I dag kan kraftverkene kun tas i bruk hvis det er fare for at vannmagasinene går tomme eller kraftnettet er så høyt belastet at det er fare for utkobling.

Les også: Statnett får dispensasjon for reservekraftverkene

Hindre høye priser VIL VITE PRISEN: Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen vil vite hvor mye det koster å produsere strøm ved reservekraftverkene i Midt-Norge.
Hindre høye priser VIL VITE PRISEN: Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen vil vite hvor mye det koster å produsere strøm ved reservekraftverkene i Midt-Norge.

Hindre høye priser

Solvik-Olsen og Frp vil at kraftverkene skal settes i gang for å hindre høye priser, og er derfor interessert i å vite hva det koster å produsere kraft ved de to kraftverkene på Aukra og Tjeldbergodden, til sammen på 300 MW. Men Terje Riis-Johansen kan ikke si hva kostnaden er.

“Produksjonskostnadene ved anleggene vil imidlertid være avhengig av den til enhver tid gjeldende gassavtale som Statnett har på kraftverkene. Disse avtalene er ikke offentlige”, skriver energiministeren i sitt svar til Solvik-Olsen.

Statnett bekrefter dette overfor Teknisk Ukeblad, og ønsker ikke å si hvor mye det ville koste å produsere strøm ved anleggene.

Les også: Vil starte mobile gasskraftverk

Kraftmangel

Energiministeren avviser å kjøre kraftverkene for å hindre høye priser, og opplyser at kraftverket kun vil bli startet opp for å hindre energi- og effektmangel.

Hvis kraftverket kobles inn etter det gjeldende regelverket, vil det gå uavhengig av kostnader og ikke være med å presse opp prisen.

Riis-Johansen skriver at hvis man skulle starte reservekraftverkene ved et viss prisnivå, “kan dette gi uheldige tilpasninger hos aktørene innen produksjon og etterspørsel av elektrisitet både på kort og lang sikt”.

– Svekket effekt

Dette gjør at effekten av reservekraft kan svekkes.

– Bruk av reservekapasitet kan påvirke produksjon og forbruk og redusere virkningen av tiltaket i en svært anstrengt kraftsituasjon, skriver statsråden.

For at reservekapasiteten skal ha best mulig virkning, mener Riis-Johansen at betingelsene for igangsetting av produksjon må settes slik at markedet i minst mulig grad endrer sine investeringsbeslutninger og produksjonsprofil.

Prisgrense

Solvik-Olsen ser for seg en ordning som innebærer at hvis gjennomsnittsprisen i Midt-Norge kommer over et visst nivå, skal Statnett starte opp kraftverket og la det gå i minst en måned.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Dette ville være helt forutsigbart for markedet, sier Solvik-Olsen til Teknisk Ukeblad.

Senioranalytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft sier til Teknisk Ukeblad at det er vanskelig å anslå Statnetts kostnad ved å produsere strøm ved reservekraftverkene, siden vilkårene i selskapets avtale om gasskjøp ukjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.