OLJE OG GASS

Nekter å diskutere monopolist-anklager

Leif Hamnes, Per Erlien Dalløkken
26. juni 2008 - 12:07

StatoilHydro-sjefen har registrert kritikken som har kommet mot selskapet i form av utspill og leserinnlegg, fra så vel lokal- og stortingspolitikere som bransjeaktører.

Les også: Mener StatoilHydro opptrer arrogant

Oljemotstand i Nord-Norge øker

Særlig skarp har kritikken vært fra Johan Petter Barlindhaug, oljegründer og professor II ved Høgskolen i Bodø, som har brukt ord som «nessekonge» og «monopolist» om StatoilHydros opptreden i Nord-Norge.

- Tabloid

Det er en debatt Helge Lund helst vil heve seg over.

– Jeg registrerer at en del kritikere tar i bruk tabloide formuleringer for å få fram sitt budskap. Det er ikke en diskusjon jeg vil gå inn i. Vi ønsker rent industriell fokus i størst mulig grad, sier Lund til TU.no.

Han understreker at StatoilHydro er avhengig av et godt og tillitsfullt forhold til kystbefolkningen i nord.

– Det er naturlig at det finnes mange syn når det gås inn i sensitive områder. Vår oppgave i denne sammenhengen er å peke på de industrielle mulighetene, sier konsernsjefen.

Kjente mål

StatoilHydros plan for langsiktig utvikling av nordområdene er kjent, og skiller seg ikke fra strategien som allerede lenge har vært gjeldende for resten av den norske sokkelen, påpeker Lund.

– Vi vil utnytte hele potensialet på sokkelen, og vi vil utvikle og ta i bruk teknologier som gjør at det skjer på en mest mulig bærekraftig måte, sier han.

Johan Petter Barlindhaug står på sin side fast på at StatoilHydro i praksis er en monopolist i nord.

– Deres måte å opptre på bestemmer bildet i nord av hele oljenæringen. Det vil alltid være et betydelig ansvar, et krav om aktsomhet, knyttet til å være så til de grader dominerende. Jeg tror ikke organisasjonen har tatt innover seg endringene som kom med fusjonen. StatoilHydro opptrer som om det var bare ett av mange oljeselskaper. Det er det ikke, sier Barlindhaug til Teknisk Ukeblad.

Med en klar agenda

Opinionen i Nord-Norge styres av hvordan landsdelen som enhet får noe igjen for oljeeventyret i nord, ikke bare Harstad og Hammerfest, mener Barlindhaug.

Han vil ha et nordnorsk kontraktsregime for underleverandører i stedet for nasjonalt, slik StatoilHydro vil.

– Jeg skjønner godt hvorfor de foretrekker nasjonalt, det er billigere og lettere å administrere. Men du får ikke en nordnorsk bedrift til å konkurrere på nasjonalt nivå. Så vil noen si: «Hvem skal betale merkostnaden?» Svaret mitt er at det er ingen merkostnad, det er prisen. Dette har man skjønt i USA, der for eksempel fire kystnære stater ved Mexicogulfen får sin andel av oljeinntektene. Det er ved å bygge opp bedrifter for vedlikehold, modifikasjon og alt slikt – det er da du bygger industri. Ikke ved utbyggingsprosjekter hvert 10-15. år, sier han.

Trekkes i tvil

Barlindhaug, som har hatt en rekke prestisjeoppdrag for nettopp StatoilHydro, har selv en en del å vinne på løsningen han forfekter.

Som svar på hans kritikk har også StatoilHydro minnet om at Barlindhaug er tungt inne i både oljevernberedskap og den nordnorske oljemyggen North Energy. Barlindhaug selv ser motsatt på det.

– Få selskaper har hatt så store fordeler av Statoil som Barlindhaug. Jeg har ingen ting å klage på, Statoil har vært skikkelige mot oss, og bidratt til å bygge opp selskapet til stor aktør. Det er jo det ståstedet som gjør at jeg lettere kan være en talsmann for Nord-Norge, nettopp fordi jeg ikke har noen syk mor å snakke for. Jeg ønsker bare å komme med innspill til hvordan StatoilHydro kan gjøre ting bedre, understreker han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.