KRAFT

Nei til testmølle på Lutelandet

ENDELIG NEI: Nå er døren definitivt stengt for testmøller på Lutelandet før 2015.
ENDELIG NEI: Nå er døren definitivt stengt for testmøller på Lutelandet før 2015. Bilde: Lutelandet Offshore
Øyvind LieØyvind Lie
1. juni 2011 - 11:14

Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt var Statnett svært skeptisk til å knytte til testmøllen som Statoil, General Electric og Lyse ville sette opp i forbindelse med etableringen av et testanlegg for offshore vindturbinteknologi på Lutelandet i Sogn og Fjordane.

Det var snakk om en GE 4.1 MW DD offshore turbin som skulle testes på land. Problemet var at nettet i området er stengt for innmating av ny produksjon fram til 420 kV-linjen mellom Ørskog og Fardal skal stå ferdig i 2015.

Les også: Statnett sa nei til testturbin

Ba om unntak

Sunnfjord Energi ville svært gjerne ha testturbinen i sitt nett for å høste driftserfaring. De ba derfor Statnett gjøre unntak, og tilbød blant annet å koble turbinen fra nettet ved behov.

Statnetts direktør for nettplanlegging, Grete Westerberg, lovte ny vurdering av saken. Den er nå klar, og konklusjonen er at det ikke kan gis unntak for testturbiner.

«Alle netteiere har en generell plikt etter §4-4 i energilovforskriften til å sørge for markedsadgang etter objektive og ikke-diskriminerende vilkår», skriver Statnett i sitt brev til Sunnfjord Energi.

Les også: Statoil selger vindparkene

En MW er en MW

For Statnett gjør det ingen forskjell at vindkraften har et annet produksjonsmønster enn vannkraften.

«For nettet er i hovedsak en MW en MW, uavhengig av produksjonsteknologi eller kommersielle hensyn. Det er vannkraften i området som er avgjørende for at nettet er fullt, og Statnett er klar over at vindkraft har et annet årlig produksjonsmønster enn vannkraft. Vår vurdering er likevel at nettet ikke har kapasitet til å ta imot ny produksjon», skriver Statnett.

Det kunne bli gjort unntak hvis prosjektet var spesielt gunstig for kraftsystemet, men det er det ifølge Statnett ikke.

Les også: Beskyldes for Gjøa-bestikkelser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.