INDUSTRI

Nazi-oppkalt gigantskip får nytt navn etter jødiske protester

Kommer til Norge i sommer.

Sjøtesting av Pieter Schelte ved Okpo i Sør-Korea.
Sjøtesting av Pieter Schelte ved Okpo i Sør-Korea. Bilde: Allseas
9. feb. 2015 - 19:25

Verdens største skip målt etter vannfortrengning, bredde og bruttotonnasje, Pieter Schelte, får et navnebytte etter en rekke protester den siste uken. Dette kommer frem i e-poster sendt til blant annet TradeWinds og The Guardian.

Skipet er oppkalt etter den nederlandske ingeniøren og SS-offiseren Pieter Schelte Hereema. Hans sønn eier selskapet Allseas, som igjen eier og opererer fartøyet.

Bakgrunn: Yme-fjerneren oppkalt etter avdød nazi-ingeniør

Provoserte jødiske organisasjoner

«Skipets navn reflekterer hva Pieter Schelte Heerema har oppnådd innen konstruksjon, som har vært av stor betydning for utviklingen av offshore produksjon av olje og gass frem til i dag» uttalte sønnen, Edward Hereema, i et brev til pressen forrige uke.

Navnevalget har fått krass kritikk fra jødiske organisasjoner i flere europeiske land siden byggingen i 2008.

Da Shell ga Allseas jobben med å fjerne installasjoner på Brent-feltet i Nordsjøen, kastet også Storbritannias fagforening for sjøfolk seg med i kampen for å få navnet endret.

Allseas har ennå ikke annonsert et nytt navn på skipet.

Se video: Se video av monsterskipet som er på vei mot Norge

Skal fjerne Yme

Etter planen kommer skipet til Norge i sommer for å fjerne Yme-plattformen i Nordsjøen. Den Abu Dhabi-bygde installasjonen har stått forlatt i over to år etter at det ble oppdaget en rekke feil og mangler, blant annet i betongkonstruksjonen.

Skipet skal kappe plattformens stålbein, løfte plattformdekket og frakte det til Lutelandet på Fjaler for opphugging.

Les mer: Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen

Lengre enn tre Oslo Plaza

Skipet har vekket oppsikt på grunn av sin størrelse. Pieter Schelte er 382 meter langt og 124 meter bredt med en bruttotonnasje på 403,342 GT og er dermed verdens største fartøy til havs.

Det er så stort at det blir vanskelig å tegne et bilde med ord. Under kan du se en grafikk som måler skipet opp mot andre kjente fartøy og landemerker.

Les mer:

Da Yme allerede var tre år forsinket manglet over tre millioner timers jobb

Ymes 23 meter høye boretårn kan havne på Jæren  

Nå er gigantskipet som skal løfte Yme sjøsatt  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.