KARRIERE

NAV varsler ingeniørmangel

Assisterende arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt i NAV forteller om stor optimisme i norske bedrifter.
Assisterende arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt i NAV forteller om stor optimisme i norske bedrifter. Bilde: Thomas Bjørnflaten
Per-Ivar NikolaisenPer-Ivar Nikolaisen
22. des. 2011 - 10:37

Finanskrisen ble bare et lite hvileskjær i jakten på ingeniører og IKT-arbeidere. Nå er etterspørselen like høy som den var før krisehøsten 2008, ifølge NAVs bedriftsundersøkelse.

– Vi har ikke sett en så stor optimisme blant norske bedrifter siden finanskrisen. Det er overraskende sett i lys av krisen i Europa, sier assisterende arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt i NAV.

Bygg og olje

Det er nå særlig stor mangel på sivilingeniører innen bygg og anlegg, olje og petroleumsteknologi.

Direktør for samfunnspolitikk i Tekna, Erik Strøm, mener dette nok en gang bekrefter behovet for å øke antall studieplasser innen tekniske og naturvitenskapelige fag.

– På kort sikt lider ikke våre medlemmer på grunn av dette. Men på sikt vil kunnskapsbasert virksomhet i Norge få problemer hvis vi ikke øker utdanningene innenfor tekniske og naturvitenskapelige fag, påpeker Strøm.

Økt arbeidsinnvandring

Teknisk Ukeblad skrev nylig at arbeidsledige ingeniører fra søreuropeiske kriseland kan bli redningen for norske teknologibedrifter som trenger folk.

NAV peker på at behovet for arbeidsinnvandring har økt det siste året. Flere bedrifter tror nå at de vil rekruttere utenlandsk arbeidskraft til neste år.

Bygg og anlegg og industrien benytter i størst grad arbeidsinnvandrere og innen bygg og anlegg har tror nå mer enn dobbelt så mange bedrifter at de vil ha behov for arbeidsinnvandrere i året som kommer.

Les også: Tror på nok ingeniører til megafunn

Størst lønnsvekst for kommuneingeniørene

It-toppmøte om teknologmangelen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.