Nasjonal rassikringsgruppe: – Med disse bevilgningene er vi ikke i mål før tidligst 2040

Glad for økte bevilgninger, men trenger mye mer.

Dette bildet er tatt fra fylkesvei 890 over Kongsfjellet sist påske. Flere innbyggere ble isolert da det gikk flere ras.
Dette bildet er tatt fra fylkesvei 890 over Kongsfjellet sist påske. Flere innbyggere ble isolert da det gikk flere ras. Foto: Statens vegvesen/webkamera
18. okt. 2018 - 10:26

I forslaget til statsbudsjett står det at regjeringen ønsker å bruke nesten 1,9 milliarder kroner på skredsikring av riks- og fylkesveier.

– Går for sakte

I en uttalelse fra Nasjonal rassikringsgruppe, applauderes denne økningen, og det påpekes at det aldri er bevilget så mye penger til formålet. 

Likevel mener de at man må ha mye mer for å komme i mål innen rimelig tid.

– Det går for sakte. Med dagens bevilgninger, får vi ikke unna de mest skred- og rasutsatte områdene før tidligst 2040, sier gruppemedlem Svein Eggesvik til veier24. Han sitter som fylkesråd for samferdsel i Nordland fylkeskommune, som er en av ni fylkeskommuner som er representert i gruppa. 

Da samferdselsminister Jon Georg Dale la fram forslaget til neste års samferdselsbudsjett, sa han til veier24 at kravet til rassikring nærmest må sies å være umettelig

Konkret plan

Dette er rassikringsgruppa ikke enig i. De har gått igjennom Vegvesenets kartlegging over områder som har høy- og middels skredfare, og har kommet opp med en konkret sum; 51 millarder kroner over de neste 12 årene. 

– Det betyr at vi må ha 4,2 milliarder kroner til formålet hvert år, så vi er ikke der ennå, påpeker Eggesvik. 

Svein Eggesvik (Sp) <i>Foto:  Thor-Wiggo Skille/Nordland fylkeskommune</i>
Svein Eggesvik (Sp) Foto:  Thor-Wiggo Skille/Nordland fylkeskommune

Dette ble presentert for Transport- og kommunikasjonskommiteen på Stortinget i forbindelse med at forslag til statsbudsjett ble lagt fram. 

– Vi har valgt å lage en enkel plan, for å dreie fokuset mer over på skredsikring, forklarer Eggesvik. 

Han legger også til at de er fornøyd med økningen, og peker på at da rassikringsgruppa ble etablert i 2001, var målet å komme over en milliard kroner i året. 

– Det har vi nådd, men som sagt. Det går for sakte. 

I en pressemelding sendt ut av Nasjonal rassikringsgruppe i forbindelse med saken, skriver leder Åshild Kjelnes også følgende: 

– Det er ikke vår oppgave å prioritere ned andre investeringsprosjekt, men vi kan ikke unngå å legge merke til at med bare ett eneste av de største planlagte investeringsprosjektene på veg flyttet over til skredsikringsmidler, ville vi kommet i mål.

Heftig påskevær

Sist veier24 skrev om denne 12-årsplanen var i etterkant av årets påske. Da ble mange tusen finnmarkinger isolert på grunn av flere ras

– Denne påska har det vært mer vær enn noen gang tidligere. Dette er også noe vi må være forberedt på at kan skje i fremtiden, sa nestleder i gruppa, Geir Ove Bakken den gangen. 

LES OGSÅ: Regjeringen vil bruke nesten 2 milliarder kroner på skredsikring - se fylkesoversikten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.