ARBEIDSLIV

Nasjonal ingeniørdag

27. sep. 2001 - 19:49

Anniken Strid (16) og klassevenninnene Anniken Tverdal og Anette Løken stoppet nysgjerrige opp ved ingeniørenes stand utenfor Nationaltheatret i Oslo på Ingeniørenes Dag 2001. Gymnasiastene fordyper seg egentlig i håndball på idrettslinja på Wang handelsskole og gymnas, men vil ikke utelukke at de kanskje en gang blir ingeniører.

– Jeg vet egentlig ikke så mye om ingeniører, men det ser ut som det er mye forskjellig de kan gjøre, fortsetter Strid.

I lett gjenkjennelig NITO-kjeledress kommer Roger Lauritsen ilende til håndballjentene med ingeniørtips. Tandberg Data-ingeniøren har lang erfaring med rekrutteringsarbeid for Norges ingeniørorganisasjon (NITO). Denne gangen har han med seg en konkurranse. Wang-jentene kobler etter beste evne ulike selskaper med deres respektive ingeniørprodukter.

I tillegg vanker populære rekvisitter som pastiller, linjaler og nøkkelhanker.

Ingeniørenes Dag gikk første gang av stabelen i fjor. Da sto NITO alene for ingeniørblesten. I år er også Norske Sivilingeniørers Forening (NIF), Høgskolerådet og Nasjonalt senter for rekruttering til naturvitenskapelige og teknologiske fag (RENATE) kommet med.

Målet er å rette søkelys på realfag og teknologi. Over hele landet markerte ulike lokallag begivenheten. Noen besøkte skoler; andre inntok gater og torg for å gi et felles løft for realfag og teknologi i skole og samfunn.

Oslo- og Akerskus-avdelingene til NITO og NIF presenterte alt fra romteknologi, elbil og selvstyrte gressklippere, til funksjonell mat og medisinsk teknikk.

– Vårt mål er å illustrere mangfoldet i teknologenes virke og skape blest om ingeniøren som fagperson, sier Anne Britt Thoresen, bioingeniør og leder i NITOs Oslo- og Akershusavdeling til Teknisk Ukeblad.

Lederen i NIFs Oslo-avdeling er skjønt enig: – Det er viktig å vise at vi alle møter naturvitenskap og teknologi i hverdagen, kanskje i langt større grad enn de fleste tenker over, sier Svein O. Arnesen.

Også NITO-president John A. Haugen var på plass: – Vi må bare erkjenne at andre yrker oppleves som mer spennende for dagens tenåringer. Vi vil bruke Ingeniørenes dag til å aktivisere skoleungdom, på deres egne premisser, fremholdt han.

– Norge kan bli et teknologisk U-land hvis vi ikke får ungdommene interessert i realfag og teknologi. Hvis prognosene slår til, får vi alvorlige problemer med å skape verdier og med å gi landets befolkning tjenester med god kvalitet, advarer Haugen.

Men selv om ungdom utgjorde den primære målgruppen, var det ikke dem det var fleste av på en midtuke formiddagstime utenfor Nationaltheatret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.