VERDENSROMMET

Nasa har funnet en av livets byggesteiner på en av Saturns måner

Forskere i Nasa har oppdaget fosfor på overflaten til Saturns måne Enceladus.

Forskere har bevist at det finnes fosfor på Saturns måne Enceladus.
Forskere har bevist at det finnes fosfor på Saturns måne Enceladus. Foto: Cassini-Huygens/NASA/JPL/NTB
15. juni 2023 - 07:15

Funnene er basert på data fra romfartøyet Cassini, som gikk i kretsløp rundt Saturn mellom 2004 til det gikk i oppløsning i 2017, skriver Nasa-forskere i en artikkel publisert i tidsskriftet Nature.

– Dette er et fantastisk funn for astrobiologien. Vi har funnet fosfor i isprøver som har sprutet ut av havet som ligger under måneoverflaten, sier Christopher Glein, en av medforfatterne at forskningsartikkelen.

Fosfor er en viktig byggestein for DNA og RNA, og finnes også i skjelettene og tennene til mennesker og dyr, og i noen typer plankton.

– Det er første gang dette grunnleggende stoffet har blitt funnet i et hav som ikke er på jorden, sier førsteforfatter Frank Postberg ved Freie Universität Berlin.

Funnet av stoffet ble gjort ved at forskerne finkjemmet data samlet inn av Cassini, og gjorde eksperimenter ved å vise at Enceladus' hav har fosfor bundet i forskjellige vannløselige former.

Forskerne mener at med dette funnet så viser det at havet under måneoverflaten oppfyller det som anses for å være de strengeste kravene til liv.

– Det neste skrittet er åpenbart, vi må tilbake til Enceladus for å se om det beboelige havet faktisk er bebodd, sier Glein.

Månen Europas overflate antas være dekket av grov is og skjule et hav.
Les også

Håpet om liv på fjerne måner svinner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.