KARRIEREUTDANNING

Nær halvparten som tar olje-relatert doktorgrad i Norge er utlendinger

Tekna frykter hjerneflukt.

Totalt var det 1181 PhD-studenter med utenlandsk bakgrunn innen petroleumsrelaterte fag i Norge i 2011.
Totalt var det 1181 PhD-studenter med utenlandsk bakgrunn innen petroleumsrelaterte fag i Norge i 2011. Bilde: Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
19. aug. 2013 - 15:58

Olje- og gassbransjen er samlet under ONS i Stavanger.

Der la Tekna Olje og Gass frem en rapport som blant annet viser at 46 prosent av studentene som tar PhD innen petroleumsrelaterte fag i Norge, har utdanningsbakgrunn fra utlandet.

Rapporten er en forlengelse av undersøkelsen de publiserte i februar, som viser at oljebransjen henter ingeniørkompetanse innen alle felt.

Les også: Disse fagene gir jobb i «oljå»  

Flest på byggfag

Totalt var det 1181 PhD-studenter med utenlandsk bakgrunn innen petroleumsrelaterte fag i Norge i 2011.

Her var andelen utenlandske PhD-studenter høyest i 2011:

  • Byggfag, 76 prosent
  • Marin- og offshoreteknikk, 68 prosent
  • Maskinteknikk, 61 prosent
  • Geofag og petroleumsteknikk, 45 prosent

Funnene i undersøkelsen ble lagt frem forut for en debatt, der blant annet Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg og IKM-gründer Ståle Kyllingstad deltok.

Undersøkelsen er laget av IRIS på oppdrag av Tekna. Les hele rapporten her.

Mister lærekrefter

– Hvor stort problem er det at folk drar til utlandet etter at de er ferdige med doktorgraden i Norge? Ordstyrer Jan Hauge, som til daglig er  konserndirektør i Aarbakke AS rettet spørsmålet til forskeren bak undersøkelsen.

– På den ene siden er det positivt at 46 prosent av doktorgradsstudentene har utenlandsk bakgrunn. Det viser at vi er et kompetanseland, sa Atle Blomgren, seniorforsker ved International Research Institute of Stavanger (IRIS), tidligere Rogalandsforskning.

– Det negative er at hvis alle disse reiser hjem igjen, så mister vi lærekraften vår. Da klarer vi ikke å utdannne lærekreftene våre, fortsatte han.

Frykter «overkvalifisert»-stempel

Ole Ringdal, dekan ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger, mener Norge kunne gjort langt mer for å holde på doktorgradskandidatene.

– Næringslivet må innse verdien av å ha en doktorgrad og betale for det. Også har vi problemer med å betale professorene det de fortjener.

Han mener flere unngår PhD, fordi de er frykter for å bli oppfattet som overkvalifiserte, noe han mente er en misforståelse.

Les også: Her trenger de 300.000 ingeniører

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Flykter utenlands

– Vi har en av verdens mest ettertraktede PhD-utdanninger, men det er ikke så ettertraktet å være i Norge etterpå, sa Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

 Hun mener blant annet at lønnsnivået til personer med PhD må opp i Norge, og at det må bli enklere å skaffe arbeids- og oppholdstillatelse for høyt kvalifisert arbeidskraft.

Norsk Olje og Gass mente også at denne utviklingen er bekymringsverdig.

Vi ønsker å ha kunnskapen her. Vi kunne gjort mer som næringsliv for å beholde doktorgradskandidatene sa Thina Hagen, informasjonssjef for arbeidsliv i Norsk olje og gass.

– Tyveri av arvesølv

Ståle Kyllingstad, som tidligere har markert seg sterkt i debatten om norsk ingeniørutdanning, mener det ikke nødvendigvis er negativt at mange drar tilbake.

– Jeg gikk på skole med en nigerianer, han var en av svært få som hadde mulighet til å dra utenlands for å ta en slik utdanning, fortalte Kyllingstad.

Han mener det ville vært tyveri av fattige lands arvesølv om norske myndigheter i større grad la opp til at slike personer skulle være i Norge.

Les også:

En av tre ingeniører måtte jobbe i ferien  

Disse studentene får like god lønn som oljeingeniører

Her er teknologiledernes 12 beste karriereråd  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.