OLJE OG GASS

Nå vil han stoppe tildelingene på sokkelen

– Men vi må nok ha en ørliten porsjon av tålmodighet, mener Rasmus Hansson.

 Rasmus Hansson vil stoppe tildelingene i 23. konsesjonsrunde. Dette skal behandles i morgen. Men forslaget fra Miljøpartiet de grønne kommer til å bli nedstemt.
Rasmus Hansson vil stoppe tildelingene i 23. konsesjonsrunde. Dette skal behandles i morgen. Men forslaget fra Miljøpartiet de grønne kommer til å bli nedstemt. Bilde: Monica Løvdahl / Miljøpartiet De Grønne
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
4. juni 2014 - 12:46

«Stortinget ber regjeringen stanse tildelingen av nye blokker i den 23. konsesjonsrunden på norsk sokkel.»

Slik lyder representantforslaget fra Miljøpartiet de grønnes Rasmus Hansson, som i morgen skal behandles i Stortinget.

Hansson viser blant annet til FNs klimapanels konklusjoner fra høsten 2013 om menneskelig aktivitet som sentral årsak til global oppvarming, samt at Norge «fortsatt fører en petroleumspolitikk som legger opp til å lete uten begrensninger etter stadig mer olje og gass på norsk sokkel».

Samtidig har olje- og energiminister Tord Lien vært klar på at norsk sokkel skal tømmes, slik NTB meldte tidligere i dag

På Twitter reagerer Miljøpartiet de grønne sterkt på dette.

Vil du ha 6° varmere klode + 100vis av millioner flyktninger eller tvinge fattige til å la sin ligge, spør MDG.

Klimafloskler

Hansson mener i sammenheng med sitt representantforslag at det første steget i rett retning må være å stanse tildelingen av nye leteblokker i 23. konsesjonsrunde.

– Vi må ikke bare diskutere klima i luftige floskelformat, sier Hansson til Teknisk Ukeblad.

– Det vi vil er å tvinge frem en diskusjon om denne fasen av norsk oljevirksomhet, for det er her man bestemmer den videre utviklingen av oljevirksomheten. FN har fortalt oss at vi har funnet for mye. Den eneste klimapolitiske logiske slutningen er da ikke å finne mer, sier han videre.

Lundin: «Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

– Må ha tålmodighet

Men Hansson kommer ikke til å få gjennomslag for forslaget sitt.

Flertallet i energi- og miljøkomiteen, representantene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig folkeparti og Senterpartiet, stiller seg bak Stortingets overordnede mål for norsk petroleumspolitikk om langsiktighet og forutsigbarhet for fortsatt verdiskaping fra norsk sokkel.

Samtidig understreker flertallet betydningen av et kontinuerlig fokus på miljø og sikkerhet for å «sørge for god og bærekraftig ressursforvaltning».

– Å avlyse tildelingen av nye blokker i 23. konsesjonsrunde anses derfor ikke å være i tråd med Stortingets mål for norsk petroleumspolitikk, heter det i en merknad fra flertallet.

Rasmus Hansson er for så vidt ikke veldig overrasket over at han ikke har flertallet på sin side.

– Vi må nok ha en ørliten porsjon av tålmodighet, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: Så høy oljepris må Goliat nå ha for å gå i null

– Vil ha et tempoutvalg

SVs Heikki Holmås er den som er nærmest Rasmus Hanssons tilnærming, og påpeker at Miljødirektoratet i en høringsuttalelse til 23. konsesjonsrunde fraråder utlysning av 28 blokker i Barentshavet.

Holmås fremmer da følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen om ikke å tildele blokker i 23. konsesjonsrunde, som Miljødirektoratet og Polarinstituttet har frarådet utlyst i sin høring. Det settes i gang en faglig prosess for å definere grenser for iskanten i forbindelse med en forvaltningsplan.»

I tillegg til dette, påpeker Heikki Holmås at SV i lang tid har pekt på at utvinningstempoet må ned, og fremmer ytterligere et forslag.

Her vil han at Regjeringen oppretter et tempoutvalg, som skal gi anbefalinger om det norske utvinningstempoet.

Les også:

Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon

Nå borer Statoil Norges nordligste letebrønn

Her er brevet som ga Statoil klarsignal til å bore i omstridte Apollo  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.