Fra i dag 10. august og frem til 9. september kan velgerne i de ti forsøkskommunene her i landet sette seg ved pc-en for å forhåndsstemme til kommune- og fylkestingsvalget.
Forsøket har fått mye kritikk og møtt en del skepsis.
Blant annet er det tvil om at det er umulig å holde hemmelig valg når velgeren ikke befinner seg inne i et tradisjonelt valglokale.
Prosjektet vekker internasjonal interesse, og OSSE sender et knippe valgobservatører.
Forsinkelser
Det er hektisk stemning hos prosjektledelsen før det hele kjøres i gang. Dagen før oppstart var man i gang med å teste at opptellingen av stemmene fungerer som den skal.
Dette er en sammensatt løsning som skal sikre korrekt og anonym telling av stemmer .
Onsdag morgen holdt prosjektgruppen spent øye med de første stemmene som rullet inn. Selve systemet er driftet av Brønnøysyndregistrene og overvåkes ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i Tønsberg.
Åtte av ti
– Teknisk står det bra til med løsningen, men vi har fått forsinkelser i utsendelse av valgkort, sier prosjektleder Henrik Nore hos Kommunaldepartementet.
I praksis er det snakk om at velgerne i Ålesund og Sandnes mottar kortene en dag senere. Så i dag er det bare åtte av ti kommuner som kan ta fatt på det historiske forsøket.
– Det har ingen praktisk betydning, men vi skulle jo ønske at de var ute i tide.
Ikke feilfri
– Hva er status for e-valgløsningen?
– Den er ikke feilfri, men vi kjører i gang med noen kjente feil. Som i alle it-prosjekter starter vi opp selv om det er mindre feil som vi vet om, sier Nore til Teknisk Ukeblad.
Syv språk
– Er det trygt?
– Ja, vi snakker om ikke helt gode nok tekster på ulike språk og dialogbokser i feilmeldinger. Det er ikke lett å få alt på plass når vi skal ha veiledningene presentert på syv ulike språk.
Sikkerhet
– Hva med sikkerheten og visshet om at selve systemet fungerer som det skal?
– Hadde ikke det vært på plass, ville vi ikke gått i produksjon, sier Nore.
Forhåndsstemmingen foregår frem til 9. september. På valgdagen 12. september er det ikke mulig å stemme elektronisk, men velgerne må da møte opp i valglokalet.
Økt oppslutning
- Regjeringen er opptatt av best mulig tilgjengelighet for alle til å stemme, og stemming over nettet bidrar til det. Vi ønsker en moderne og framtidsrettet valggjennomføring innenfor demokratiske tradisjoner, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) i en pressemelding.
Mobilnummer
Alle innbyggere i de ti pilotkommunene som vil stemme over internett, må være registrert som bruker av MinID og ha registrert sitt mobiltelefonnummer her.
Årsaken er at e-valgsystemet skal sende en kode til velgeren. Denne koden kan du sammenligne med koder på valgkortetfor å bekrefte at stemmen har kommet fram og er registrert riktig.
Både Buypass og Commfides har eID-løsninger godkjent for sikker pålogging til offentlige tjenester på nett. De er derimot ikke klare for e-valg.
Buypass i form av tippekort ble tidligere vraket av prosjektledelsen av hensyn til sikkerheten .