OLJE OG GASS

Nå skal Statoils eldste plattform leve lenger

Forlenget: Statfjord A skal leve lenger, selv om det egentlig skulle vært stengt for flere år siden. Nå skal produksjonen var helt til 2020. Foto: Håkon Jacobsen
Forlenget: Statfjord A skal leve lenger, selv om det egentlig skulle vært stengt for flere år siden. Nå skal produksjonen var helt til 2020. Foto: Håkon Jacobsen Bilde: Håkon Jacobsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. nov. 2013 - 09:01

Etter å ha produsert over 4,7 milliarder fat oljeekvivalenter, melder Statoil nå at partnerskapet har besluttet at Statfjord A skal fortsette å produsere frem til 2020.

Statfjord A skulle ha vært stengt ned for lenge siden.

74 prosents utvinning

– Statfjord A er vår eldste plattform og representerer historien om selskapets begynnelse. Forlengelsen betyr at Statfjord A fortsatt vil være i drift når den nye giganten Johan Sverdrup starter opp. Størrelsen på Statfjord-feltet er unik og har betydd mye for norsk sokkels historie gjennom 40 år, sier Atle Rettedal, produksjonsdirektør for Statfjord-feltet.

– Erfaringene fra Statfjord skal vi ta med oss inn i arbeidet med Johan Sverdrup som har en horisont 40 år fram i tid, sier han videre.

Opprinnelig håpet partnerskapet å kunne utvinne 40 prosent av oljen i Statfjord-feltet. Så langt er 66 prosent hentet ut.

– Målet er å utvinne 74 prosent av gassen fra Statfjord, ifølge Statoil.

På verdensbasis ligger gjennomsnitts utvinningsgrad på omkring 35 prosent.

– Vi får uttelling for innsatsen som er lagt ned over mange år når vi nå klarer å utvinne enda mer av ressursene på en måte som skaper verdier for eierne og samfunnet, sier Rettedal.

Les også: Flyttet brønn én kilometer, fikk et helt oljefelts produksjon tilbake

Statfjord senfase

Statoil forklarer at årsaken til at man nå kan forlenge Statfjord As levetid, er en beslutning som ligger ti år tilbake i tid.

– Statfjord har gått fra opprinnelig å være et oljefelt til i dag hvor det hovedsakelig er gass som produseres og sendes til kunder på kontinentet og i Storbritannia. Når Statfjord-feltet fremdeles har mange års produksjon foran seg, er det fordi partnerskapet for ti år siden tok en modig beslutning om å bygge om hele feltet til å produsere gass, skriver Statoil.

Denne omleggingen blir kalt Statfjord senfase.

– Tillegg er godt arbeid av egen organisasjon, partnere og leverandører i alle disse årene, og 23 milliarder kroner i investeringer også viktige bidrag til at produksjonen kan opprettholdes, skriver Statoil.

Les også:

Denne gravemaskinen kan jobbe på havbunnen

– Kan øke oljeutvinningen fra 35 til 95 prosent

Slik blir Norge uten ny olje  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.