T2

Nå skal skjermen være fem tommer

Se de viktigste nyhetene.

Sony Xperia Z.
Sony Xperia Z.
Marius Valle, Marius Sørland EltervågMarius Valle, Marius Sørland Eltervåg
20. jan. 2013 - 12:28
Vis mer

Elektronikkmessen CES i Las Vegas er vanligvis ikke noen tung arena for mobilprodusentene, men i år valgte flere produsenter å lansere nye telefoner her.

Felles for nesten alle telefonene som er blitt lansert, er at de har store skjermer med 1920 x 1080 pikslers oppløsning, noe som ser ut til å ta over for 720p-oppløsningen som gikk igjen i fjorårets toppmodeller.

CES 2013: Nå er det Ultra HD og Second Screen som gjelder

Sony Xperia Z                  

Sony valgte for tredje år på rad Ces som lanseringsarena for flaggskiptelefonen sin. I år er det Android-telefonen Xperia Z som blir hovedvåpenet i kampen mot konkurrentene.

Skjermen i Xperia Z er med sine fem tommer den største vi har sett fra Sony, og med en oppløsning på 1080p får du en pikseltetthet på hele 441 ppi. Her trenger du med andre ord ikke være bekymret for skarpheten.

For å drive denne oppløsningen uten hakking, trengs det muskler i maskinvaren. Med Qualcomm-brikken APQ8064 under panseret får du fire Krait-prosessorkjerner som yter 1,5 GHz hver, i tillegg til den slagkraftige grafikkbrikken Adreno 320. Du får også 2 GB arbeidsminne (ram). Telefonen har 16 GB internminne og støtter i tillegg minnekort.

Kameraet i telefonen er også lovende. Her har Sony fått på plass Exmor RS-bildesensoren sin. Den gjør det både mulig å ta bilder under lyssvake forhold og bruke HDR når du filmer. Sistnevnte skal sørge for at du slipper unna over- og undereksponering i videosnuttene dine.

Xperia Z har, på samme måte som de aller fleste andre Sony-telefoner som har blitt lansert det siste året, fått IP57-sertifisering. Det innebærer at den er nesten helt støvtett, og at den kan senkes én meter under vann og ligge der i 30 minutter uten å ta skade. Forvent å se denne i butikkhyllene omtrent halvveis ut i 2013.

CES 2013: Norske Silje vant prestisjetung teknologipris

Huawei Ascend D2

Også Huwei hadde en femtommer på lur til Las Vegas-arrangementet. Andorid-modellen Ascend D2 tar over flaggskiptittelen etter fjorårets Ascend D1 og har fått en hel del hyggelige oppgraderinger siden sist.

Også Huwei hadde en femtommer på lur til Las Vegas-arrangementet. Andorid-modellen Ascend D2 tar over flaggskiptittelen etter fjorårets Ascend D1 og har fått en hel del hyggelige oppgraderinger siden sist.Huawei Ascend D2.

I likhet med Sonys toppmodell har den fått en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, og dermed også den samme pikseltettheten på 441 ppi.

Under skallet finner du Huaweis egenproduserte K3V2-systembrikke, som byr på fire prosessorkjerner som yter 1,5 GHz hver. En kraftig grafikkbrikke og 2 GB arbeidsminne i tillegg bør gi et flytende og fint bilde.

Telefonen har videre et 13 megapikslers kamera og kan filme i 1080p.

Ellers får du en batterikapasitet på hele 3000 mAh, noe som tyder på at lang batteritid vil være et av Huaweis satsingsområder i år.

D2 er også helt vanntett og tåler å ligge 30 minutter på én meters dyp.

Norge blir trivelig nok et av de første landene som får denne telefonen i butikkhyllene, det vil si tidlig i andre kvartal, ifølge Huawei Norge.

CES 2013: Panasonic viste fram gigantisk nettbrett

Huawei Ascend Mate

Huawei viste også frem beistet Ascend Mate.

Denne har en skjermstørrelse på vanvittige 6,1 tommer, og er dermed helt i gråsonen mellom mobiltelefon og nettbrett. At det er Samsungs Galaxy Note-serie som blir hovedkonkurrenten her er rimelig opplagt.

At det er Samsungs Galaxy Note-serie som blir hovedkonkurrenten her er rimelig opplagt.Huawei Ascend Mate.

Telefonen har ikke like høy oppløsning som Ascend D2 – her må du nøye deg med 1280 x 720 piksler (720p).

Ascend Mate drives av den samme systembrikken som lillebror D2, altså K3V2, noe som betyr at du også her får fire prosessorkjerner som yter 1,5 GHz hver, sammen med kraftig grafikkbrikke og 2 GB arbeidsminne.

Telefonen har ellers et batteri med en kapasitet på solide 4050 mAh. Det trengs for å holde liv i godsakene når skjermen er så stor som dette.

Også på denne modellen er Norge høyt prioritert, så du kan forvente å finne den i butikkene i begynnelsen av andre kvartal.

CES 2013: Samsung med UltraHD-TV på 110 tommer

Huawei W1

Huawei satser ikke bare på Android om dagen. Med sin nye W1 blir de den fjerde produsenten som slipper løs en telefon med Microsoft-plattformen Windows Phone 8.

Huawei satser ikke bare på Android om dagen. Med sin nye W1 blir de den fjerde produsenten som slipper løs en telefon med Microsoft-plattformen Windows Phone 8.Huawei W1

Spesifikasjonsmessig tyder det meste på at dette vil bli en rimelig sak. Skjermen har en størrelse på fire tommer, og kjører ut en oppløsning på 800 x 480 piksler. Dette er den samme oppløsningen som ble brukt i samtlige av fjorårets Windows Phone 7-modeller.

Systembrikken i W1 er Qualcomm MSM8230, som gir deg to prosessorkjerner på 1,2 GHz hver, kombinert med grafikkbrikken Adreno 305. Arbeidsminnet er på 512 MB.

Ellers er internminnet på 4 GB, litt i knappeste laget. Du får heldigvis støtte for MicroSD-kort opp til 32 GB.

Igjen ser vi at batteri vil være et prioritert område hos Huawei. Til tross for beskjedne spesifikasjoner får du en kapasitet på 1950 mAh, noe som burde tilsi svært god batteritid her.

CES 2013: Dette blir elektronikktrendene i 2013

ZTE Grand S

ZTE Grand S
Også ZTE starter året med mye kraft og stor skjerm – Grand S.

Skjermen i denne modellen har en størrelse på fem tommer og kjører ut 1080i-oppløsning.

Under dekslene skjuler det seg en Qualcomm APQ8064-systembrikke, som igjen rommer fire prosessorkjerner på 1,7 GHz. Grafikkbrikken er Adreno 320, og du får 2 GB arbeidsminne.

Grand S har ellers fått et kamera som tar stillbilder med 13 megapikslers oppløsning og filmer i 1080p.

Til tross for stor skjerm og ellers solide spesifikasjoner har ZTE greid å holde størrelsen nede. Grand S er nemlig ikke mer enn 6,9 mm tjukk, og vekten på 110 gram er lavere enn i noen av konkurrentenes flaggskip.

Telefonen skal ut på markedet allerede i løpet av årets første tre måneder, men det er usikkert når den dukker opp her til lands.

Denne saken er levert av Mobili.no.

Andre nyheter fra Mobili.no:

Oppdaterer Nokia Lumia 920 og 820

Går LG tilbake til Windows Phone?

iPhone 5S kan komme i sommer

Sony Xperia Tablet Z lekket

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.