T2

Nå kommer Nokias megapiksel-monster til Norge

41-megapiksel-sensoren er endelig på plass i en ordentlig smarttelefon.

Liten kamerakul: Nokia Lumia 1020 er tynnere enn Lumia 920, som det likner på, med unntak av en liten kul der kameraet og blitsene er montert.
Liten kamerakul: Nokia Lumia 1020 er tynnere enn Lumia 920, som det likner på, med unntak av en liten kul der kameraet og blitsene er montert. Bilde: Nokia
24. sep. 2013 - 13:06

41 megapiksler i telefonen. Det er langt mer enn de fleste speilreflekser, men det er kameraoppløsningen i Nokias nye Lumia 1020.

Kameraet, eller skal vi si sensoren, er jo ingen nyhet. Nokia lanserte det i 808 Pureview for snart to år siden og vi ble helt overveldet når vi testet det. Problemet var at det ble lansert i en telefon ingen ville ha.

Operativsystemet Symbian var mer enn gått ut på dato. Det store spørsmålet har vært når Nokia skulle putte det inn i en moderne telefon, og svaret er nå.

Snart i butikken

For 10. oktober kommer nyheten i salg til rundt 6000 kroner. Så får vi se hvordan det går. Dette er nok mer et superkamera med mobil på kjøpet enn det motsatte.

Men denne gangen møter Nokia tøffere konkurranse. Forrige gang var det helt unikt. Denne gangen har Sony lansert Xperia Z1 med stor sensorbrikke på 20,7 megapiksler, og i en telefon som virkelig imponerer.

For kamera er ikke nok, selv om Nokias nykommer fremdeles leder grundig både i megapiksler og med en sensor som er hele 1/1,5 tommer.

Les også: Sjekk denne megatelefonen!

Bra kameraprogramvare

Vi fikk prøve telefonen litt i et pressemøte og må innrømme at denne gangen har de noe å fare med. Kameraet ser ut til å gjøre jobben og vel så det, men programvaren er i en klasse for seg selv.

Til og med lukkertiden kan stilles inn, og så vidt vi vet er det unikt for kameramobiler. Grensesnittet er forbilledlig. Aldri har det vært enklere å stille inn et kamera.

I tillegg har Nokia lagt inn en fotoskole som de fleste amatører burde får med seg.

Stor zoom-frihet

Det er veldig enkelt å zoome med kameraet med en finger. Selv om man zoomer inn til fem megapiksler så lagres hele bildet i de fulle 41, slik at man kan gå tilbake om man ønsker det.

Når man filmer i video kan du zoome 4X uten at det går ut over oppløsningen i Full HD, og seks ganger i 720p.

Mikrofonen kan spille inn lyd inntil 140 dB uten forvrengning, selv om det sjelden er aktuelt å oppholde seg i slike omgivelser om du ikke elsker å filme fly som tar av på kloss hold.

I forhold til Pureview 808 har optikken blitt bedre og har nå seks linser i stedet for fem. 808 hadde heller ikke optisk bildestabilisering, men det har 1020.

Det spørs om ikke de store kameraprodusentene nå for alvor bør bli «skikkelig skræmt».

Det er to blitser i telefonen. En LED-Lampe som brukes til fokuslys og til videofilming, men har finner vi også en skikkelig xenonblits for fotografering.

Det betyr at du kan fryse alle slags bevegelser, noe en LED-lampe ikke har sjans til å gjøre.

Les også: Med denne mobilen kan du ta undervannsbilder

Nesten proft: Utstyrt med en egen fotokappe er det mulig å montere nye Nokia Lumia 1020 på stativ som attpå til har egen fotoknapp og ekstra batterikapasitet. Stativmontering er selvfølgelig bra, men telefonen har også optisk stabilisering som reduserer virkningen av litt ustødige hender.
Nesten proft: Utstyrt med en egen fotokappe er det mulig å montere nye Nokia Lumia 1020 på stativ som attpå til har egen fotoknapp og ekstra batterikapasitet. Stativmontering er selvfølgelig bra, men telefonen har også optisk stabilisering som reduserer virkningen av litt ustødige hender.

Telefon

Men en telefon er mer enn et kamera. Her må Nokia bevise at de fremdeles kan gamle kunster. 1020 er utstyrt med en full versjon av Office og skikkelig Nokia-navigasjon med gratis kart over hele verden.

Det følger med sju gigabyte gratis lagerplass på SkyDrive, og kanskje best av alt gratis musikkstrømming fra Nokia Music.

Telefonen er tynnere og lettere enn Lumia 920, utenom der kameraet sitter. Der krever optikkens lover en liten hump, men den er absolutt ikke i veien.

Telefonen har fått en AMOLED-skjerm i stedet for LCD. Oppløsningen på den 4,5 tommer store skjermen er på 1280x768 punkter. Det gir 334 punkter per tomme, det vil si mer enn øyet kan oppfatte, men fortsatt godt bak telefonene med full HD-skjerm.

På samme måte som Lumia 920 er den bygget i polykarbonat. Sort eller gul sådan, i første omgang.

Det innebygde batteriet på 2000 mAh er ikke veldig imponerende, men Windows er snill mot batterier, så vi får se.

Til gjengjeld kommer Nokia med et eget kamera-etui som tilbehør. Denne har 1020 mAh ekstra batteri, kameraknapp og stativfeste, og da hjelper det godt.

Ikke på topp

2GB RAM, 32GB lagerplass, NFC, tokjerne prosessor på 1,5 GHz er neppe egenskaper som ryster markedet.

Spørsmålet er hvordan ytelsen og egenskapene kommer ut i tester mot andre nye telefoner, som i hvert på papiret ser mer hefige ut.

Apper har jo vært et ankepunkt mot Windows Mobile, men det begynner å hjelpe.

Antallet er kommet opp i 175 000, og det er mer enn en fordobling det siste året.

Les også:

Kamera med smarttelefon

Disse PC-ene kan du vri og vrenge på

Dette er Canons svar på konkurransen fra mobilkameraene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.