Nå kommer det krav fra Vegvesenet om opplæring før montering av rekkverk

Fra og med 31. mars 2021 vil Statens vegvesen stille krav i konkurransegrunnlaget at entreprenør som monterer rekkverk på riksveier har gjennomgått kurs for rekkverksmontører.

Statens vegvesen skjerper krav til rekkverksarbeider, og vil nå kreve at de som monterer dette har godkjente kurs.
Statens vegvesen skjerper krav til rekkverksarbeider, og vil nå kreve at de som monterer dette har godkjente kurs. Foto: TSF
11. des. 2020 - 14:24

Det opplyser Statens vegvesen blant annet i brev til Trafikksikkerhetsforeningen.

Kurset blir et krav i driftskontrakt veg i 2021-mal (for de som skal reparere eller inspisere rekkverk).

Fra og med 31. mars til neste vil altså Vegvesenet kreve at entreprenør som monterer rekkverk på riksveier har gjennomgått kurs i rekkverksmontering. Det opplyses at entreprenører kan delegere selve arbeidet og monteringen til personell uten kurs, men at en fagperson med bestått kurs skal kontrollere og stå ansvarlig for den faglige utførelsen.

Les også

Krangel om verdifullt mineral i Engebøfjellet ender i Høyesterett

Også Vegvesenets folk skal opplæres

Trafikksikkerhetsforeningen (TSF) er i dag eneste aktør som gir denne kompetansen, og det er foreningens todagers kurs for rekkverksmontører, som Statens vegvesen nå vil sette krav om i sine kontrakter.

Også Statens vegvesens byggeledere og kontrollingeniører på alle rekkverks- og driftskontrakter skal ha gjennomgått kurs for rekkverksmontører innen 1.september 2021.

Bakgrunnen for at dette kommer nå, er flere avsløringer fra Vegtilsynet om feil og mangler med rekkverk langs norske veier.

En viktig sak for TSF

– Dette er vi svært glade for. Vi i TSF har jobbet for å heve kompetansen og dermed sikkerheten helt siden foreningen ble stiftet i august 2016, sier Geirr Tangstad-Holdal i TSF
 
Geirr Tangstad-Holdal er daglig leder i TSF, Trafikksikkerhetsforeningen. <i>Foto:  TSF</i>
Geirr Tangstad-Holdal er daglig leder i TSF, Trafikksikkerhetsforeningen. Foto:  TSF
Han forteller at foreningen har fått dette inn som et av tiltakene i Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg 2018–2021, og kjører kurs i til sammen fire moduler for montering av vei- og brurekkverk i Norge.
 
– Vi er i gang med utviklingen av en femte modul, som omhandler praktisk bruk og eksempler på bruk av rekkverk, inkludert fravik og hvordan dette praktiseres. 
Modulen er, i likhet med modul 4, spesielt rettet mot byggherre og prosjekterende av trafikksystemer, sier Geirr Tangstad-Holdal.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.