ELBIL

Nå får Tesla-eiere nytt gratis ladenettverk i Norge

Lanserer Destination Charging i Norge og Europa.

Bilde: Flickr/Joseph Thornton

Tesla-eiere har lenge hatt tilgang til det såkalte Supercharger-nettverket, hvor bruk er inkludert i prisen på Model S.

Dette har etter hvert vokst til å dekke landet fra Lyngdal i sør til Setermoen i nord. Nå vokser lademulighetene for Tesla-eiere.

Deres «Destination charger»-nettverk, som til nå har vært tilgjengelig blant annet i USA, lanseres nå i Europa.

Lading når du kommer frem

I motsetning til Supercharger, er destinasjonsladerne vanlige ladeuttak, hvor tanken er at eierne skal kunne lade bilen når de har kommet frem dit de skal. Det kan være hoteller eller andre «fritidsdestinasjoner», som Tesla kaller det.

Det kan for eksempel være kjøpesentre eller andre steder man primært oppholder seg på fritiden.

Teslas Destination Charger-nettverk er bygget ut på en håndfull hoteller i Sør-Norge.
Teslas Destination Charger-nettverk er bygget ut på en håndfull hoteller i Sør-Norge. Foto: Skjermdump

At dette har vært en tjeneste som har vært på vei har for så vidt vært kjent, ettesom biler av slike Tesla-ladere installert på hoteller i Norge har blitt postet på sosiale medier tidligere.

Men nå er det altså offisielt. Nettverket er foreløpig ikke spesielt vidtrekkende her i landet. Ifølge Teslas eget ladekart, er det snakk om ni plasseringer i Sør-Norge så langt.

Alle er hoteller: fra Larvik til Sola via fjellhoteller i Sør-Norge. En liste finnes på Teslas nettsider.

Teslas Supercharger-stasjoner er godt utbygd, og Tesla Model S-eiere nyter godt av rask og «gratis» strøm.
Teslas Supercharger-stasjoner er godt utbygd, og Tesla Model S-eiere nyter godt av rask og «gratis» strøm. Foto: Flickr/Steve Jurvetson

Vil vokse raskt

Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef i Tesla Norge, forteller at dette vil øke på.

– Nå lanserer vi 150 lokaliteter i Europa, og vi jobber med en omfattende utbygging, sier Roland.

Norske brukere kan med andre ord forvente at tilbudet utvides. Kanskje ikke overraskende i seg selv, med tanke på at Elon Musk under Model 3-lanseringen sa at de skulle utvide destinasjonsladernettverket sitt til 15.000 steder innen 2017,

Laderne er vekselstrømuttak, som varierer fra 7,2 til 22 kilowatt på de forskjellige stedene. Alle beliggenhetene, med unntak av Norefjell, har to eller flere ladeuttak.

Minst 100 kilometer i timen

Laderne kan gi mer enn 100 kilometer rekkevidde per time, og skal gjøre det mulig å lade under både korte og lange stopp. 

Stedene som får tilbud om å installere en destinasjonslader får valget mellom å installere et Tesla-spesifikt type 2-ladeuttak, eller et universelt type 2-ladepunkt som også kan brukes av andre bilmerker.

Tesla kommer ifølge Roland heller ikke til å legge seg opp i om destinasjonsladeren installeres i forbindelse med andre ladepunkter.

Alle steder som kvalifiserer til Destination Charging-programmet til Tesla får ifølge Roland de to første veggkontaktene gratis installert.