KRAFT

– Nå er det viktigste å ta vare på hverandre

OED HOS NVE: Olje- og energidepartementet (OED) har midlertidig flyttet inn hos Norges vassdrags- og energidirektorat ved Majorstua, etter at terrorbomben ødela departementsbygget fredag. På bildet ser vi OEDs kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i et av rommene OED låner.
OED HOS NVE: Olje- og energidepartementet (OED) har midlertidig flyttet inn hos Norges vassdrags- og energidirektorat ved Majorstua, etter at terrorbomben ødela departementsbygget fredag. På bildet ser vi OEDs kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i et av rommene OED låner. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
25. juli 2011 - 13:53

Olje- og energidepartementet (OED) står midt oppe i særdeles mange viktige konsesjonsprosesser.

Kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal, kraftforsyningen til Troll, Mongstad-Kollsnes-linjen og en rekke vindkraftkonsesjoner er bare noen av prosessene som har gjort at OED den siste tiden har jobbet under sterkt tidspress. I tillegg kommer arbeidet med det svensk-norske elsertifikatmarkedet.

Les også:

Nytt perspektiv

Men da terrorbomben gikk av rett utenfor departementsbygningen i Oslo fredag ettermiddag, ble alt dette satt i et nytt perspektiv. Plutselig blir en utsettelse på en måned eller to av en ankeavgjørelse uviktig.

– Jeg synes det er veldig viktig for oss at vi tar vare på hverandre nå, i denne vanskelige situasjonen.

Det er prioritet nummer én, å ta vare på de ansatte, både de som ble skadet, de som var der og resten, sier OEDs kommunikasjonssjef Ole Berthelsen til Teknisk Ukeblad.

Dermed blir det operative arbeidet i departementet prioritet nummer to. Men Berthelsen påpeker at ting henger sammen. Ved å ta vare på hverandre, vil også de mange arbeidsoppgavene i departementet gå lettere å gjennomføre.

Les også: – Alle data ser ut til å være intakt

Så normalt som mulig

Kommunikasjonssjefen sier målet er å unngå forsinkelser.

– Datasystemet vårt er operativt, saksbehandlersystemet vårt er operativt. Vi har tilgang på e-post. Men det er klart at det er begrensninger på grunn av at vi fysisk ikke sitter der vi pleier å sitte.

Men departementet er operativt, og vårt mål er at saksbehandlingen skal gå så tilnærmet normalt som mulig, sier Berthelsen.

Les også: Har ikke fått sjekke bygningsskadene

eksplosjon bombe bombeeksplosjon oslo regjeringsbygg skader R4 terror
EN ALVORLIG SKADD: Bomben i regjeringskvartalet fredag ettermiddag gikk hardt ut over bygningen som huser Olje- og energidepartementet (OED), R4. En medarbeider i OED ble alvorlig skadet og flere fikk lettere skader. Scanpix

Én alvorlig skadd

Det var ifølge Berthelsen rundt 15 medarbeidere på jobb i OED da bomben gikk av fredag ettermiddag.

Av disse ble én alvorlig skadd, mens flere ble lettere skadd. Verken energiminister Ola Borten Moe eller statssekretærene Per Rune Henriksen og Eli Blakstad var til stede i departementet da bomben gikk av.

Berthelsen understreker at også store deler av regjeringsapparatet ble rammet, ikke bare OED. I tillegg tenker han på den forferdelige tragedien på Utøya.

Les også:

Flyttet til NVE

I helgen flyttet OED midlertidig til Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) kontorer ved Majorstua, på samme måte som en rekke andre berørte departementer har flyttet inn hos sine underliggende etater.

– Det har vært en fantastisk innsats fra alle de som har opplevd dette og vært med. Nå har vi faktisk også fått flyttet et departement midt oppe i alt det vi har vært gjennom, sier Berthelsen, som understreker at OED har vært operativt gjennom hele helgen.

Uvurderlig hjelp

Mottakelsen hos NVE har vært god.

– Vi har blitt mottatt på en fantastisk måte av NVE. De har hjulpet oss på en uvurderlig måte. Det er vi svært takknemlige for, sier kommunikasjonssjefen.

Foreløpig har OED nok plass, selv om medarbeidere som tidligere hadde eget kontor må belage seg på å arbeide i kontorfellesskap.

– Det er ferietid, og denne uken har vi en bemanning på 20-25 stykker. Så kommer antallet til å stige gradvis etter hvert som sommerferietiden er over. Det har vi plass til, sier Berthelsen.

Han sier OED er i dialog med NVE om å få låne flere lokaler, og med Entra Eiendom med tanke på å få låne enda flere lokaler.

Men det er Forsynings- administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) som er ansvarlig for å skaffe rom til departementene, understreker kommunikasjonssjefen.

–Hvordan takler de ansatte det som har skjedd?

– De har taklet det på ulikt vis. Dette har vært en stor belastning for alle. Derfor er vi først og fremst opptatt av at vi får snakket med hverandre, og at de som har behov for det også får profesjonell hjelp. Slik situasjonen er nå, kan folk aldri få nok hjelp, sier Berthelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.