OLJE OG GASS

- Nå er det full gass

OTC 2012: Norsk optimisme i Houston.

PÅ PLASS I HOUSTON: Christine Sagen Helgø.
PÅ PLASS I HOUSTON: Christine Sagen Helgø. Bilde: Ekroll, Henning Carr
Jan M. Moberg
1. mai 2012 - 09:19

Solen senker seg utenfor vinduene i 24. etasje på Westin Galleria Hotel i Houston.

Innenfor panoramavinduene ønsker Stavangers ordfører, Christine Sagen Helgø, velkommen til rekordmange deltakere på Stavangerregionens årlige delegasjon til Offshore Technology Conference (OTC).

Helgø er rookie i rollen som delegasjonsleder – fersk av året. Hun overtok jobben etter Leif Johan Sevland, som satt 16 år som ordfører. Perspektivet på Helgøs oppgave er altså ikke som å hoppe etter Wirkola, men heller som å «sitte etter Sitting Bull».

De snaut par hundre delegatene enser knapt solnedgangen utenfor. Her er det nettverket som teller. Teknisk Ukeblads superenkle dinner-party-undersøkelse avslører engasjement innen et vidt spekter av aktuelle temaer og utfordringer.

Heftige diskusjoner

En deltaker er frustrert over at hans amerikanske morselskap ikke gir sitt norske datterselskap nok kred for salg av løsninger montert på et norsk riggprosjekt som bygges i Kina. Det kinesiske datterselskapet får mer kred enn de fortjener. Han er samtidig panegyrisk entusiast over det norske datterselskapets banebrytende vibrasjonsreduserende teknologi – som kan brukes innen langt flere områder enn oljeindustrien.

En representant for rederstanden sukker over en stadig mer krevende hinderløype forårsaket av økende HMS-krav og gjennomganger.

Flere diskuterer de geopolitiske endringene som følge av at USA blir selvforsynt med naturgass – og påfølgende prisras etter at stadig flere nasjoner finner drivverdige skiferformasjoner. 

Les også: Brasil kan gi Norge flere oljeingeniører

Brasil

Også Brasil er tema.

En deltaker forteller Teknisk Ukeblad at det er på høy tid at brasilianerne øker kapasiteten på både sjømannsskoler (de har visst bare to) og engelskundervisning. I dag må utenlandske skip og installasjoner oppfylle krav om at minst 2/3 av mannskapet er lokalt etter bare ni måneders drift. Brasiliansk mannskap snakker kun portugisisk. Det kan bli krevende ombord på teknologisk avanserte installasjoner og fartøy. Kostnaden ved å være i Brasil kan bli høy.

En deltaker med juridisk kompetanse er opptatt av viktigheten med å planlegge ansattes opphold som expats (lengre jobbopphold i utlandet). Alt er visst ikke så enkelt som man tror, men det er definitivt ikke Norge som er skattebyråkratiets høyborg. Derimot mener flere delegater at norske rammevilkår kunne vært bedre (les: formuesskatten bør bort).

Stor optimisme

De tre mest omforente tilbakemeldingene fra Teknisk Ukeblads «cocktailpanel» er likevel svært optimistiske: (1) oljeindustriens innovasjon vil nå virkelig komme andre områder til gode – både hjemme og ute, (2) det blir ingen solnedgang for oljeindustrien med det første og (3) Stavangerregionen er fortreffelig.

Som en sentral deltager sier det: - Det er ikke lenge siden vi kjente en gryende uro for oljenæringens utvikling i vår region. Jeg kunne fornemme tilblivelsen av en nedtur. Alle hadde fokus på tiden etter oljen. Akkurat da kom funnene Aldous-Avaldsnes. Det var en utrolig timing. Nå er det full gass.

Utenfor vinduene har solen gått ned. Mørket har lagt seg. For Stavangerdelegasjonen er derimot solnedgangen utsatt – på ubestemt tid.

Les også:

Lange brønner skal øke utvinningsgraden

Her er Statoils nye superrigg

Utvikler ubåt for arktisk oljeutvinning

Dette kan bli verdens nye energikilde  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.