DRONER

Nå er denne norske undervannsdronen klar for bestilling

Kan svømme i fire timer under vann. Sender video rett til mobilen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
20. aug. 2016 - 08:21 | Endret 20. aug. 2016 - 19:00

Droner har nesten blitt allemannseie. Ikke at alle eier en, men alle som er interessert kan nå gå og kjøpe seg en relativt avansert flyvende drone til en overkommelig pris.

Men om du er av typen som er svak for det som foregår under vannspeilet, er ikke alternativene mange. Og de er i alle fall ikke billige. 

Det kan den norske oppstarten Blueye være med på å forandre. 

Drone for forbrukere

Blueye er startet opp av folk fra NTNUs AMOS-miljø, og har som mål å utvikle den første virkelige forbrukerrettede undervannsdronen.

Andreas Viggen og Christine Spiten demonstrerer Blueye-dronen i Arendal. <i>Foto: Marius Valle</i>
Andreas Viggen og Christine Spiten demonstrerer Blueye-dronen i Arendal. Foto: Marius Valle

Du skal kunne bruke den med VR-briller, mobiltelefon eller nettbrett, og styre med en spillkontroll. Altså for det meste standard utstyr, som du kanskje allerede har.

I selve dronen er det i den nåværende prototypen fire thrustere; To for fremdrift, en for vertikal og en for horisontal retning.

I front sitter et kamera og et kraftig lys, elektronikk og et batteri. Dronen henger i en navelstreng til en sender/mottaker som dupper i vannflaten. Denne er igjen koblet til mobil, nettbrett eller PC via Wi-Fi.

Lavterskel

– Tanken er at det skal være mye billigere enn en ROV, og at det skal være lavterskel slik at de fleste kan ta det i bruk, forteller Christine Spiten, medgrunnlegger av Blueye.

Teknisk Ukeblad har omtalt Blueye i en tidligere fase. Grunnlegger Erik Dyrkoren sa da at olje- og gassindustrien var målgruppen da idéen ble utviklet, men at forbrukermarkedet etter hvert ble det mest aktuelle.

Prototypen som ble vist frem i Arendal er forbedret siden forrige prototype ble vist frem i november i fjor. 

Testes av Bellona

Under Arendalsuka ga Blueye en av sine prototyper til Bellona for testing.

Tanken er et Bellona skal kunne utføre undervannsundersøkelser med denne, på en enkel og billig måte. I bytte får Blueye tilbakemeldinger som vil være med på å utvikle produktet videre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Dronen styres med PC, mobil eller nettbrett, og en spillkontroll. Det er også mulig å koble til VR-hodesett, slik at den kan styres med hodebevegelser. <i>Foto: Marius Valle</i>
Dronen styres med PC, mobil eller nettbrett, og en spillkontroll. Det er også mulig å koble til VR-hodesett, slik at den kan styres med hodebevegelser. Foto: Marius Valle

– Det vil gi oss verdifulle tilbakemeldinger, for eksempel om det er behov for latteral thruster, og hva som kan forbedres, forteller Andreas Viggen, kontrollsystemingeniør i Blueye.

Det kan også gi Blueye idéer til hva slags tilleggsutstyr det kan være aktuelt å tilby. Dronen kan fungere som en plattform for miljøsensorer, kan utstyres med varmesøker, eller for eksempel IR-sensor.

350 watt thrustere

I nåværende utgave har Blueye-dronen fire 350 watts thrustere, og et batteri på 350 wattimer. På sikt skal det også integreres et hydroakustisk posisjoneringssystem, et prosjekt Blueye er i ferd med å utvikle nå.

Det ferdige produktet skal bli enda litt mindre enn prototypen som ble vist frem. Målet er at hele systemet, både drone og bøye, skal kunne pakkes i håndbagasjer. Da kan det veie høyst ti kg, forteller Spiten.

Fra før av finnes lignende produkter som OpenROV. Spiten forteller at Blueye-dronen skiller seg fra denne ved at det er mer kraft i thrusterne, som gjør at dronen kan opereres i sterk strøm, og holde posisjonen. Styringssystemet er Wi-Fi-basert, og brukergrensesnittet er enkelt. 

Via appen deres kan funn under vann enkelt deles over internett, for eksempel. Dronen kan også ta opp HD-video, som kan hentes ut når den er på land.

Dronen er designet av EGGS Design. De har også utviklet brukergrensesnittet.

Svømmer i fire timer

I tillegg er batteritiden på dronen over fire timer i dag, men det Spiten beskriver som «vanlig kjøring».

Interessen for dronen har ifølge Spiten vært stor. Etter at de åpnet for forhåndsbestilling for en liten gruppe følgere, ble det reservert 27 eksemplarer på litt over et døgn. Et døgn senere var dette nesten doblet.

Første produksjonsserie er planlagt å være på 100 eksemplarer, og skal komme på markedet i 2017.

Målet er at det ferdige masseproduksjonsproduktet skal koste 20 000 kroner. Det høres kanskje ut som en del, men en avansert flyvende «prosumer»-drone kan fort koste langt mer enn 20 000 kroner. Og den overlever ikke under havoverflaten.

Den første produksjonsserien kommer imidlertid til å koste mer. Det ferdige produktet vil trolig ha noe mindre batterikapasitet, for å gi en redusert pris ut til kundene, ifølge Spiten. 

Interesserte kan melde sin interesse på Blueyes nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.