INDUSTRI

Den norske dronen skal vaske høyblokker

Utvikler drone med «navelstreng» til fasadevask.

KTV Group utvikler en drone som skal brukes til å vaske fasader. Prototypen skal være klar i løpet av halvannen måned.
KTV Group utvikler en drone som skal brukes til å vaske fasader. Prototypen skal være klar i løpet av halvannen måned. Bilde: KTV Group
Marius ValleMarius ValleJournalist
18. juli 2016 - 16:07

Skal du vaske en høyblokk i dag, må du antakelig frem med stillaser og klatreseler. Det har sine utfordringer, spesielt med tanke på sikkerhet.

Lykkes KTV Group med sitt nye prosjekt, kan dette bli fortiden. De planlegger å bruke droner til å vaske fasader.

Det høres kanskje ut som en tidkrevende prosjekt. Men dronen skal ikke fly opp og ned med en bøtte såpevann, og må ikke bytte batteri for annenhver tur.

– Vi jobber mye med utfordringen med å jobbe lenge på en drone, med tanke på batteri, og å tilføre både vann og vaskemiddel. Dronen må løfte 30 til 40 kg, sier Kennet Nilsen, daglig leder og styreformann i KTV Group til Teknisk Ukeblad. 

Drone med navelstreng

De jobber derfor med en drone som får tilført både vann, vaskemiddel og strøm fra bakken. Resultatet skal bli en drone som kan operere i timesvis. 

Nilsen ser for seg at løsningen i løpet av sju timer skal kunne gjøre samme jobb de i dag bruker tre dager og 35 arbeidstimer på, helt uten å sette opp stillas, lift eller å bruke fasadeklatrere.

Men ledninger, rør og væske veier også sitt, spesielt når dronen skal opp i høyder på oppunder 50 meter. Derfor må den være av en viss størrelse. 

– Det blir en kraftig drone med en diameter på 1,5 til 2 meter. Men vi ønsker å bygge en drone som ser sikker og trygg ut, og som ikke oppleves som et stort og farlig monster. Det har også med støy og det visuelle å gjøre, sier Nilsen.

Halvautomatisk

Kennet Nilsen, daglig leder og styreformann i KTV Group. <i>Foto: KTV Group</i>
Kennet Nilsen, daglig leder og styreformann i KTV Group. Foto: KTV Group

Dronen skal være operatørstyrt, men det skal utvikles programvare som ved hjelp av sensorer gjør at dronen holder en avstand på 2 til 2,5 meter fra veggen, og følger fasaden rett opp.

Stabilitet er også viktig, og sensorer vil overvåke alle sider, slik at dronen automatisk vil styre unna eventuelle hindringer. 

Dette er imidlertid et produkt som ikke finnes i dag. Alt må utvikles, og KTV Group har satt sammen en gruppe som jobber med prosjektet. De har allerede kommet et stykke i planleggingen, og i løpet av de neste to ukene er tegningene klare. Planen er å benytte komponenter som allerede finnes i markedet.

Første prototype i løpet av høsten

Nilsen sier at han regner med at de har bygget ferdig første prototype om halvannen måned.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Da skal vi se på hvordan den fungerer i forhold til intensjonen, og ha fokus på løft, å få på vaskemiddel. Deretter skal vi utvikle programvare for halvautomatisering, som tar litt mer tid. Men første steg er å få dronen til å gå høyt opp og gjøre en jobb, sier Nilsen.

Det blir en teknisk utfordring å få til, tror Nilsen, men lykkes de kan de potensielt gjøre jobber raskere og billigere.

Han forteller at droneregelverket ikke er tilpasset denne typen drone, og ser for seg at de må gjøre en innsats her. KTV Group vil først utvikle dronen, få utført risikoanalyse og annet, og så få det godkjent. Å få konseptet godkjent før de går i gang, tror han blir for tungvint. 

Fra offshore til høyblokker

KTV Group har levert vedlikeholdstjenester til industri og offshore, men med oljenedturen ble fokuset flyttet mer til eiendomsvedlikehold.

Idéen til dronen kom etter at selskapet utviklet en ny type vaskemiddel for fasader, kalt Self Cleaner, i 2014. Dette er et skum som legges på fasader, og som fjerner alger, sopp og annen skitt i løpet av tre måneder. 

Det gir fordelen at man ikke trenger å bruke høyt trykk. Mens høyttrykkspyling krever en viss presisjon, og et trykk på rundt 9 bar, kan KTV Groups skum legges på med 0,5 bar, og får hjelp av tyngdekraften om det ikke er lagt på nok enkelte steder.

Det skummes mellom 7 og 22 liter i minuttet, en mengde som er mulig å fordele med en drone. 

Flere bruksområder

Nilsen ser også for seg at dronen skal kunne brukes til andre oppgaver, som bygginspeksjoner og målinger og annet, siden den ikke vil være begrenset av batterikapasitet, og kan ta tung last.

– Det vil nok finnes andre bruksområder, men vårt hovedfokus er å løse våre utfordringer, sier Nilsen.

KTV Group har fra før av utviklet hydrauliske klatreroboter som klarter i stål. Dette har vært brukt i offshore-sammenheng, og har gjort det mulig for operatørene å sitte hos KTV i Bergen, mens robotene gjør en jobb i Nordsjøen. 

Det er også målet med vaskedronen på sikt. Nilsen ser for seg at man sender en person som kobler opp dronen, mens trente operatører gjør selve vaskejobben eksternt.

– Programvaren er begrensningen. Det tar tid og koster penger å utvikle. Men dagens ungdom har ikke nødvendigvis lyst til å stå i lift eller å henge i tau, siner Nilsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.