KLIMA

Nå bør Erna og Jonas høre på hva MDG faktisk sier – og Moberg slutte å sitere dem

MDG svarer på kommentarartikkel fra TUs ansvarlige redaktør.

De Grønne går til valg på å stanse ny oljeleting, ikke stenge ned eksisterende felt gjennom lovvedtak. Dette vil føre til en naturlig, forutsigbar utfasing av norsk oljevirksomhet over en periode på 15 år, mener MDGs Espen Stoknes.
Miljøpartiet De Grønnes landsmøte på Lillehammer 2017. Per Espen Stoknes er 2.kandidat i Oslo. Her er han på landsmøtet på Scandic Lillehammer Hotel.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
De Grønne går til valg på å stanse ny oljeleting, ikke stenge ned eksisterende felt gjennom lovvedtak. Dette vil føre til en naturlig, forutsigbar utfasing av norsk oljevirksomhet over en periode på 15 år, mener MDGs Espen Stoknes. Miljøpartiet De Grønnes landsmøte på Lillehammer 2017. Per Espen Stoknes er 2.kandidat i Oslo. Her er han på landsmøtet på Scandic Lillehammer Hotel. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Bilde: Olsen, Geir
Per Espen Stoknes, stortingskandidat Oslo MDG
4. sep. 2017 - 10:44
MDG er garantisten for et grønnere Høyre eller Arbeiderparti. På vippen har vi kun ett krav: Klima. Spørsmålet er hvem som gir mest for å få makt?
 
Jan M. Moberg skriver på tu.no søndag at Høyre og Ap tvinges til å få på plass et grønnere program, for ellers står de i fare for å miste de unge velgerne.
 
Jeg følger ham også langt på vei i resonnementet om Miljøpartiet De Grønnes omdømme. Planene blir avskrevet som “lite realistiske og økonomisk farlige”. Vi virker som kranglefanter i vårt syn på utbygginger av veier. Og vi fremstår som privatbilismens “fiende”.
 
Men Moberg har også slukt de store partienes snakkepunkter med søkk og snøre. Mediebildet er nemlig stappet med fiendebilder av De Grønne: Erna Solberg sier at “Norge vil stoppe med MDG”, mens Siv Jensen sier at vi er “det verste som kan skje norsk økonomi”.
 
Først ignorerte de oss, så lo de av oss, og nå slåss de mot oss. Neste steg er at vi vinner.
 

Troverdig økonomisk politikk

Hvordan skal vi oppnå det? Vi, i likhet med alle andre partier, må ha en troverdig økonomisk politikk. Heldigvis har vi jo det. Og det fortjener Moberg å bli informert om.
 
De Grønne går nemlig til valg på å stanse ny oljeleting, ikke stenge ned eksisterende felt gjennom lovvedtak. Dette vil føre til en naturlig, forutsigbar utfasing av norsk oljevirksomhet over en periode på 15 år (og lengre for en del eksisterende felt inklusive Sverdrup).
 
Dette er en smart økonomisk strategi: Høste og forlate. Lavere oljeinvesteringer gir umiddelbart mer penger i oljefondet, fordi selskapene ikke lenger kan trekke fra utgiftene på skatten. Det er ikke “naivt”, som Moberg skriver.
 
Dette er mulig, og De Grønne har en klar plan for å bygge opp de rundt 150.000 arbeidsplassene vi må erstatte på 15 år. Det som slår meg, er hvordan de grå politikerne konsekvent nekter å nevne at våre nærmeste naboer har en stødig og god økonomi, og dette uten oljepenger.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
 
Heldigvis skjer det mye i norsk offentlighet om dagen. Som nevnt, er De Grønne med på å flytte debatten, slik vi også vil skyve norsk politikk i en klimavennlig retning etter valget.
 
I går fikk vi bekreftet av Siv Jensens egne folk (!) i Finansdepartementet, at De Grønnes påstander om oljefondet stemmer. Kort sagt: Vi trenger ikke lenger maksimal inntektsstrømmen fra oljen til evig tid for å dekke inn det årlige underskuddet i statsbudsjettet. Alt vi trenger nå er avkastningen fra oljefondet. Vi kan begynne å fase ut vår oljeavhengighet gradvis og planmessig.
 

Det grønne skiftet

Nettopp derfor mener De Grønne at Norge har en helt unik anledning til å gjennomføre det grønne skiftet. Å fase ut nye oljeinvesteringer vil gi maksimale skatteinntekter på kort sikt og mindre på lang sikt (etter 15 år). Men dette gir en trygg og stabil økonomi, med masse penger på bok, om vi ser noen tiår frem i tid.
 
Vi vet at også norsk olje forurenser. Vi vet oljemarkedet går en usikker fremtid i møte, når hele verden elektrifiserer. Og vi vet at vi har midlene til å kutte den ut, og heller investere i kunnskapsbaserte og kreative arbeidsplasser - med smarte byer, metaller, maritimt, marint, reiseliv, fornybart og masse annet.
 
Dette vil gi sikre og trygge inntekter også i fremtiden. Hvis Sverige og Danmark kan, hvorfor ikke vi?
 
Nå bør Erna og Jonas høre på hva MDG faktisk sier – og Moberg slutte å sitere dem.
 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.