KLIMA

Unge velgere ønsker seg et grønnere samfunn. Det kan skape trøbbel for de store og etablerte partiene

Høyre og Ap tvinges til grønnere program, skriver TU Medias ansvarlige redaktør Jan M. Moberg.

Statsminister Erna Solberg (H) og klimaminister Vidar Helgesen (H) på vei til en pressekonferanse om klimagassutslippstall.  Har de hva som skal til for å kapre unge velgere med ønske om en grønn utvikling?
Statsminister Erna Solberg (H) og klimaminister Vidar Helgesen (H) på vei til en pressekonferanse om klimagassutslippstall. Har de hva som skal til for å kapre unge velgere med ønske om en grønn utvikling? Bilde: Gorm Kallestad/Scanpix
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
3. sep. 2017 - 10:49

Nordmenn blir stadig mer opptatt av klima og miljø. Spesielt unge velgere ønsker seg et grønnere samfunn. Det kan skape trøbbel for de store og etablerte partiene.

Dersom ikke Arbeiderpartiet og Høyre satser mer offensivt på miljø og klima, vil de sannsynligvis miste stadig flere – spesielt unge – velgere. 

Som de toneangivende partiene i norsk politikk etter krigen, har Arbeiderpartiet og Høyre stort sett vært enige om de store linjene i utviklingen av landet. En av de bærende enighetene har vært at vi må skape før vi kan dele. For at folket skal få velferd og goder, må vi skape verdier vi kan fordele.

Og verdiene skaper seg ikke selv. Heldigvis har vi i mer enn 50 år hatt store inntekter fra olje- og gassvirksomhet i Nordsjøen. Det har gitt oss en unik mulighet til å utvikle Norge til et av verdens rikeste land. Takket være gode og fremsynte politikere og embetsverk, har vi spart mye av pengene vi har tjent. Det har vært bred enighet – ikke minst mellom Ap og Høyre – om denne politikken.

Også i årets valgkamp er de enige: Norsk olje- og gassvirksomhet kommer til å være viktig i mange tiår ennå. Petroleumsnæringen vil fortsatt være en av våre viktigste næringer. Nye felt skal finnes og utvikles. Også nordpå. For uten inntektene fra landets største næring, vil vi ikke kunne opprettholde velferdssamfunnet på det nivået vi har. Da må vi kutte hardt – på alle områder – fra offentlige pensjoner og sykelønnsordninger til barnetrygd og kontantstøtte.  

Det er derfor lett å avskrive planene til Miljøpartiet de grønne (MDG) som lite realistiske og økonomisk farlige. MDG vil avvikle petroleumsvirksomheten som har bidratt til å gjøre Norge til verdens rikeste land. De virker bakstreverske i sitt kranglevorne syn på utbygginger av veier og samferdselsprosjekter. Og ikke minst fremstår de for mange som privatbilismens – selve frihetens – fiende.

Så ille er det neppe. Partiet er ungt, og strever med å komplettere et program som svarer på mer enn bare miljø og klima. De skal også bygge en organisasjon med partifeller som ikke lenger skal krangle seg imellom utad, men fremstå som enhetlig og samlet. Ikke ulikt hva alle unge partier må gjennom.

Dessverre er det likevel krevende å omfavne MDGs noe naive innstilling til verdiskaping de kommende tiårene. Vi kommer til å trenge inntektene fra den, etter hvert, stadig mindre populære olje- og gassvirksomheten. Det holder ikke å argumentere med at vi skal skape «grønne arbeidsplasser» i stedet. Planene må være langt mer konkrete enn det, for å håndtere full stopp i petroleumsvirksomheten.

Svaret er likevel ikke så enkelt at Ap og Høyre har rett, mens grønne velgere er naive og MDG bare farer med vås.

Det er derfor på høy tid at våre to største partier opptrer mer offensivt for å løse fremtidens store utfordringer innen miljø og klima. Foruten å være bra for partiene, vil det gi håp til unge velgere.

Og det vil – ikke minst – være et løft for selve saken: Miljøet og klimaet, både her hjemme og rundt oss.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.