IT

Nå blir det datasenter i Akershus

Evry har funnet ny partner for Greenfield.

Greenfield Data Center på Fet i Akershus blir realisert, men nå uten Entra på eiersiden. Evry har inngått en avtale med den internasjonale leverandøren Digiplex om å bygge og drifte senteret.
Greenfield Data Center på Fet i Akershus blir realisert, men nå uten Entra på eiersiden. Evry har inngått en avtale med den internasjonale leverandøren Digiplex om å bygge og drifte senteret. Bilde: Entra
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
16. juli 2013 - 09:05

Etter store ord om å gjøre Norge til en datasenternasjon og den ene spektakulære planen etter den andre, er faktum fortsatt at de norske datahallene, realiserte eller ei, stort sett står uten kunder.

Det så lyst ut for det ene planlagte datasentret, Greenfield på Fet, da Evry i desember signerte en kontrakt med eierne Lefdal Gruver og Entra om bygging. Men kort tid etter meldte Entra at de ville selge seg ut av prosjektet.

– Det skapte usikkerhet for Evry hvorvidt prosjektet med gjenværende eiere ville la seg realisere. Derfor besluttet Evry å søke etter en ny, industriell eier av Greenfield, skriver Evry i en pressemelding.

Nå har de funnet den eieren. Teknologileverandøren Digiplex skal nemlig utvikle, bygge og drifte det nye datasenteret på Fet i Akershus.

1. september 2014

Første byggetrinn er imidlertid langt mindre enn de grandiose skissene på opptil 33.000 kvadratmeter Entra har operert med. 4200 kvadratmeter skal være klare til 1. september 2014, men kan skaleres videre etter behov.

Digiplex står for selve investeringen, mens Evry har inngått en 20 års driftsavtale.

Kommunikasjonsdirektør Geir Remman i Evry er opptatt av å presisere at det ikke er Evry som har endret mening underveis.

– Vi sa i fjor høst at vi skulle bygge datasenter til september 2014, og samarbeidet med Entra endret seg underveis i denne prosessen. Derfor måtte vi finne en ny, industriell partner, og Entra er nå helt ute av Greenfield, sier Remman til Teknisk Ukeblad.

Les også: Derfor vraket Cern Norge

Konsoliderer alle sentrene

Alle Evrys 18 datasentre skal konsolideres til det nye senteret på Fet, men fortsatt skal selskapet ha et drifts- og backupsenter på Gjøvik.

De første kundene som skal migreres inn i nytt datasenter er Posten, Gjensidige og Storebrand.

– Vi har til hensikt å realisere datasentret som vi sa og innenfor den tidsplanen vi sa, men sammen med Digiplex. Dette blir et stort senter, antageligvis det største i Norge, og ut fra et miljøperspektiv blir dette i verdensklasse, med den beste energieffektiviteten som er mulig ut fra dagens tilgjengelige teknologi, sier Remman.

Les også: Herfra skal Facebook serve hele Europa

Energieffektivt

Senteret skal bygges med et "helt nytt og innovativt" luftkjølingssystem, noe som sammen med Evrys moderne servere sammen skal gi en såkalt PUE-faktor (Power Utilization Efficiency) på bare 1,1.

Kort fortalt er dette det totale energiforbruket til datasenteret delt på energiforbruket til IT-utstyret, og 1,0 er dermed best.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Remman sier dette vil være rundt en halvering av selskapets gjennomsnittlige PUE-faktor i dag, og at Evry mener åpent landskap er både sikrere og mer miljøvennlig enn å være inne i en fjellhall.

Strategisk nedsalg

Administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen i Entra sier til Teknisk Ukeblad at de er glade for at Evry har funnet en god løsning for Greenfield. Han sier de valgte å selge seg ned hovedsaklig av strategiske årsaker.

– Vi ønsker å satse på kontoreiendom, og har fokus på de fire største byene i landet. Datasentre blir i den sammenheng litt på siden, og det er naturlig at andre som har bedre forutsetninger gjør dette.

Entra tok i 2012 nedskrivninger på i underkant av 50 millioner kroner på Greenfield-prosjektet.

– Det er selvfølgelig ikke hyggelig med nedskrivninger, men det er bedre å bestemme seg for hva man skal holde på med og stå ved det, sier Nysteen, som ikke ønsker å kommentere hvorfor Entra gikk inn i Greenfield i utgangspunktet ettersom han tok over ledelsen i februar i år.

Les også:

Slik skal Norge selges til verdens it-giganter

Se Googles hemmelige datasentre

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.