INDUSTRI

Myndighetene gransker seg selv

EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank  ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen.
EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen. Bilde: Kåre Næss/Statoil
Jannicke Nilsen
15. aug. 2007 - 08:45

Da to oljetanker eksploderte i Gulen i mai i år, måtte Gulen kommune med kommunelegen i spissen selv ta alt ansvar for koordinering av krisehåndteringen.

– Vi visste ingenting om Vest Tank og hva tankvirksomheten inneholdt før eksplosjonen. Da det smalt måtte jeg bestemme hva slags type prøver bedriften skulle ta av tankrestene. Det har aldri vært meningen at vi skal sitte på slik kjemikunnskap. Vi hadde ikke kompetanse, sier kommunelege Tommy Normann i Gulen kommune.

Vil være ydmyke

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap innkaller i disse dager alle involverte myndigheter til et møte for å evaluere hvordan saken ble håndtert fra myndighetenes side. Møtet blir trolig holdt i Tønsberg.

– Vi må være ydmyke i forhold til hvordan dette ble opplevd av dem som ble utsatt for det. Når vi fikk de reaksjonene vi fikk måtte vi ta det på alvor og se om det var noe annet vi skulle ha gjort som vi ikke gjorde, sier Hansen i DSB.

Mange involvert

Et utall offentlige instanser med forskjellige ansvarsområder, samt flere private analysefirmaer, jobber med eller har jobbet med håndteringen av tankeksplosjonen på Gulen i mai.

Disse myndighetene er eller har vært involvert:

  • Direktoratet for sikkerhet- og beredskap (DSB)
  • Statens forurensingstilsyn (SFT)
  • Folkehelseinstituttet (FHI)
  • Mattilsynet
  • Kystverket
  • Fylkeskommunen
  • Kommunen

Allerede i starten sa kommunelegen ifra om at han mente kommunen hadde for stort ansvar med å koordinere alt arbeidet og ikke fikk rett bistand til å håndtere situasjonen.

Manglet helter

– Jeg sa det hele tiden, hvor er alle heltene? spør Normann ironisk.

Normann har en klar oppfatning av hva DSBs evaluering blant annet må ende i:

– Når vi skal gi befolkningen opplysninger, må vi vite hva vi prater om. Det må opprettes et uavhengig team med relevant personell som bistår kommuner som kommer i lignende situasjoner. De må gi råd slik at kommunen får tatt de riktige beslutninger til innbyggernes beste. Og det må være slutt med bukken og havresekken, sier han og viser til at det var Vest Tank selv som tok de første prøvene av restene etter eksplosjonen, etter instruksjon fra SFT.

– Vest Tank snakket sant

– Det må komme inn to uhildete instanser: En som forteller hvilke prøver som skal tas og en annen som utfører prøvene, mener Normann.

Bare slik mener han kommunen og innbyggere kan føle seg trygge på at de får riktig faktainformasjon.

– Det er ikke ment som et spark til Vest Tank, de har spilt med åpne kort, og ikke sagt noe som ikke er sant. Men mye uro og bekymring kunne vært unngått om vi hadde visst hvilke prøver vi skulle ta med en gang, og om prøvene ble analysert av en uavhengig instans.

Ukjente prøveresultat

I etterkant har Kripos, SFT og andre instanser tatt utallige prøver fra eksplosjonsstedet, i alt rundt 1500 prøver. Mange av resultatene er ennå ikke kjent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lukten etter eksplosjonen 24. mai i år førte trolig til helseplager for over 62 prosent av beboerne i området.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.