BYGG

Muggsopp et folkehelseproblem

Joachim Seehusen
6. sep. 2007 - 13:45

– Fukt i bygninger er et økende problem, og det fører til økt luftveisinfeksjon, større risiko for å utvikle luftveisallergier og det forverrer luftveisallergier hos dem som allerede har det. Dette er et nasjonalt helseproblem, sier overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet.

Luftveisproblemer

Han forteller at luftveisalleriger generelt øker, men at det ikke finnes noen nasjonal oversikt over vekst av muggsopp eller muggsoppallergi.

En felles nordisk rapport gitt ut av det svenske Folkhälsoinstitutet i 2001 sidestiller eksponering for fukt og muggsopp med passiv røyking.

I den samme rapporten heter det at eksponering for fukt og mugg fører til to- og tredobling av allergier og smittsomme luftveissykdommer.

Omdannes til gift

I rapporten omtales konsekvent fukt og mugg sammen. Bakke understreker at man ikke vet hvilken rolle muggsoppen spiller siden den alltid dukker opp i forbindelse med fukt. I en forelesning på NTNU nylig sa han at når muggvekst utsettes for uttørking eller sviktende tilgang til næringssubstrat, endrer det ofte stoffskifte og kan blant annet danne ulike toksiner, luktstoffer, irritanter og sporer.



Mugg i nye bygg

Norges Astma- og Allergiforbund mottar stadig flere henvendelser om mugg- og fuktproblemer. – Tradisjonelt har dette vært knyttet til eldre bygg. Det som bekymrer oss er at nå dukker det opp i stadig flere nye bygg, både skoler og boliger, sier Geir Endregard, generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund.

Men det er for lite kunnskap om årsakssammenhengene. – Vi vet ikke om det er en reell økning i antall tilfeller eller om flere tar kontakt fordi det er større oppmerksomhet rundt muggsopp og fukt. Men at det fortsatt er et undervurdert problem, er helt sikkert, både i det offentlige og hos private, sier Endregard før han legger til: – Men det vi vet er at muggsopp enkelt og greit ikke er sunt. Det holder.



Frykter flere dårlige bygg

Endregard frykter at vi vil få stadig flere dårlige bygg. – Det er jo en voldsom byggeboom, det går for fort, det er for dårlige kontrollordninger og vi har ingen tro på at byggenæringen klarer å kontrollere seg selv. Byggefeil får helsemessige konsekvenser for brukerne av dårlige bygg, men det får ingen negative økonomiske konsekvenser for dem som bygger dem. Vi må få strengere regler, mener Endregard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.