Mot bompengefri sommer i Kristiansand - utidig somling fra Vegdirektoratets side, mener ordføreren

Siden nyttår har bommene rundt Kristiansand ikke hentet inn en krone grunnet rot og treg framdrift på sentralt hold i saken om samferdselspakke 2 for Kristiansandsregionen. Gjenåpning av bommene ser ut til å drøye i alle fall til over ferien.

 Den bompengefrie perioden i Kristiansand kan fort bli doblet til nærmere åtte måneder.
Den bompengefrie perioden i Kristiansand kan fort bli doblet til nærmere åtte måneder. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
Av Thor Søndenaa
8. juni 2021 - 11:43

Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, hadde ved nyttårstid et håp om at innkrevingen skulle komme i gang igjen etter en firemåneders periode – altså rundt 1. mai. Men i begynnelsen av juni er bommene fortsatt ikke satt i funksjon. Den bompengefrie perioden kan fort bli doblet til nærmere åtte måneder.

Et manglende stortingsvedtak om samferdselspakke fase 2 for Kristiansandsregionen var årsaken til nedstengingen ved nyttår. Ordføreren fryktet for at flere planlagte prosjekter i forbindelse med pakken måtte skyves ut i tid grunnet manglende finansiering. Bommene håvet inn ca 50 millioner kroner i snitt pr. måned da de var i drift.

Ble feilsendt

Først 5. mars ble omsider Samferdselsdepartementets proposisjon 95 S, Utbygging og finansiering av Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 2, vedtatt i statsråd. 13 april var den ferdigbehandlet og vedtatt i Stortinget. Men så hang den seg opp igjen på veien videre.

- Stortingsvedtaket ble oversendt 23.04.21 fra Stortingets presidentskap til Samferdselsdepartementet. SVV mottok delegering av fullmakter fra departementet den 30.4.21. På grunn av en inkurie ble ikke fullmakten registrert på riktig saksbehandler før 20.05.21, skriver Beate Viktoria Ørbeck hos Statens vegvesen, Myndighet og regelverk, i en epost til Veier24.

Ordføreren forventer fortgang

Skisland er lite tilfreds og forventer fortgang i saken.

 - Dette har tatt lang tid. Jeg opplever det som utidig somling fra Vegdirektoratets side. Vi var forespeilt at dette skulle gå fort. Her blir det en forskyving av aktiviteter grunnet manglende finansiering. Noe som er svært uheldig.

Flere avtaler og prosesser skal på plass før bompengeinnkrevingen kan starte opp igjen. På toppen av dette kommer forvaltningslovens bestemmelse om at takstvedtak skal kunngjøres minst fire uker før innkrevingen kan starte opp igjen. Både ferieglade turister og fastboende kan derfor mest sannsynlig nyte årets sørlandssommer i Kristiansand by ispedd gratis bompasseringer.

Uenig i at saken har tatt lang tid

Veier24 har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med direktoratets saksbehandler for å få vite mer om forsinkelsen og evt. få en antatt dato for oppstart av innkrevingen, men er blitt avvist av Ørbeck som svarte med følgende kommentar i en ny epost.

 - Vi er ikke enig i at saken har blitt liggende unormalt lenge i Vegdirektoratet. Det må normalt påregnes noen ukers behandlingstid i slike saker på grunn av at vi har mange og krevende saker til behandling til enhver tid. Når vi oppdaget at denne fullmakten fra SD hadde blitt fordelt til en annen enhet i Statens vegvesen, prioriterte vi behandlingen av denne saken høyt. Vi fikk oversendt prosjektavtalen til Ferde i brev av 28.5. Prosjektavtalen er altså inngått og Ferde er nå i gang med å forberede oppstart av innkrevingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.