OLJE OG GASS

Mongstad-slag i Stortinget

Frp-leder Siv Jensen mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) behandler Stortinget på en arrogant måte i Mongstad-saken. Arkivfoto.
Frp-leder Siv Jensen mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) behandler Stortinget på en arrogant måte i Mongstad-saken. Arkivfoto. Bilde: Scanpix

Frp-leder Siv Jensen mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) behandler Stortinget på en arrogant måte i Mongstad-saken. I den muntlige spørretimen gikk opposisjonen rett i strupen på statsministeren.

– En samlet opposisjon ba mandag, i brevs form, om at statsministeren måtte komme til Stortinget for å redegjøre om den nye virkeligheten i Mongstad-prosjektet. Vi fikk et svar på fire linjer om at det ville han ikke. Vi måtte pent vente til revidert budsjett. Dette er i overkant arrogant, sa Jensen som førstemann ut.

KrF-leder Dagfinn Høybråten betegnet utsettelsen av Mongstad-prosjektet som et gigantisk tilbakeskritt for miljøet og at Norge nå får et gasskraftverk som skal drive i 10 år framover uten rensing.

Skuffer ungdommen

– Det virker som om statsministeren tar veldig lett på dette. Kanskje rensing aldri blir noe av. Hva sier statsministeren til ungdommen som trodde på månelandingsprosjektet fra nyttårstalen i 2007 og den engasjerte miljøtalen han holdt på landsmøtet i Ap samme år? spurte Høybråten.

Stoltenberg svarte at det ville være å gjøre miljøet en bjørnetjeneste å starte renseanlegget for tidlig.

– Underveis har vi fått ny informasjon og bruker noe mer tid. Det at vi utsetter fullrensing, betyr jo ikke at hele vår klimapolitikk faller sammen. Dette er jo noe vi skal gjennomføre, men på en best mulig måte, sa statsministeren.

Han la til at det for øvrig var litt underlig å høre på Høybråten «som satt i en regjering som startet opp gasskraftverk på Melkøya uten rensing overhodet».

– Bondevik var ikke i nærheten av å tenke på det vi i dag gjør, for å få fram teknologien som skal brukes til rensing. Har man null ambisjoner, blir man aldri skuffet, repliserte Stoltenberg.

Dobbelt så dyrt

Jensen sa at det var svært lite tilfredsstillende å lese på statsministerens blogg at kostnadene nesten er doblet til 10 milliarder kroner, opp fra Stortingets rammebevilgning på 5,5 milliarder kroner.

– Vi vil ha en utdyping av dette nå. Hva er det regjeringen har lest som har gitt grunnlag for en ny konklusjon om Mongstad? spurte Frp-lederen.

Stoltenberg viste til rapporter fra Statoil og Gassnova og at regjeringen etter vurdering av disse, er kommet til at prosjektet må ta noe lengre tid og dermed bli bedre.

Statsministeren forklarte at anslaget for kostnader kommer opp i revidert nasjonalbudsjett i neste uke.

– Vi ber Stortinget om mer penger i revidert og regner med at det går igjennom. De 10 milliardene gjelder første trinn, som er teknologisenteret, og gjennomføring av trinn to som er et fullskala renseanlegg, svarte statsministeren. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.